Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд взяла участь у презентації звіту «Військові злочини Росії на Сході України»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 квітня 2016, 17:15

 

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд у вівторок взяла участь у презентації звіту «Військові злочини Росії на Сході України», який є результатом розслідування, проведеного групою волонтерів під головуванням депутата Сейму Республіки Польща Малгожати Госєвської.

«Пані Малгожата – це людина, яка дбає, аби розвивалися Українсько-Польські двосторонні зв’язки, аби правда про Україну і про війну Росії проти України стала публічною, аби вона служила нашим інтересам і використовувалася на захист України», - сказала О.Сироїд, відкриваючи захід.  Вона наголосила, що це «справжня мужність – і зібрати, і оприлюднити таку інформацію». 

Заступник Голови нагадала, що цей звіт був представлений у Європарламенті під час проведення «Українського тижня» на конференції «Військові злочини Росії на Сході України».

Сама Пані Малгожата Госєвська підкреслила, що «ті, хто коїв злочини, мають бути визначені і покарані», «вони не повинні уникнути справедливого суду».

У доповіді відображено військові злочини, вчинені на Сході та Півдні України військовослужбовцями та посадовими особами Російської Федерації, бойовиками з числа проросійських сепаратистів. Злочини, документовані у звіті, включають незаконне позбавлення волі, фізичні і психічні тортури, викрадення людей, грабежі та вбивства. Занотовано свідчення понад 60 жертв. Прізвища жертв не вказуються з різних міркувань, вони позначені номером.

На підставі доказової документації, описаної у доповіді, буде надіслане повідомлення до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

***