Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту підтримати проект постанови "Про парламентські слухання з питань судово-правової реформи"

22 грудня 2003, 13:25

Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту підтримати проект постанови "Про парламентські слухання з питань судово-правової реформи".

За словами голови Комітету В.Онопенка, "...відповідно до висновків експертів Ради Європи, діючий Закон "Про судоустрій України" не відповідає європейським стандартам як в частині побудови системи судів, так і організації судової влади, елементи яких дублюють одне одного, є нечіткими, занадто складними, розпорошеними по вертикалі і горизонталі, непрозорими, і тому мають бути переглянуті українською владою".

Зокрема, на їх думку, не відповідають європейським стандартам чотирирівнева система судів, тому функції Касаційного суду України мають бути передані Верховному Суду України. А ще не створена як окрема ланка система спеціалізованих адміністративних судів, повинна бути інтегрована у загальні суди із запровадженням у них спеціалізації суддів з розгляду адміністративних справ, як це є в абсолютній більшості європейських країн.

Не відповідають, за їх висновками, європейським стандартам заохочувальна з боку голів судів система оплати праці суддів, встановлення її не Верховною Радою України, а Урядом тощо.