Пленарне засідання 27 грудня 2002 року

27 грудня 2002, 17:32

У П'ЯТНИЦЮ, 27 ГРУДНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Зранку відбулися розгляд та голосування депутатських запитів до вищих посадовців держави.
Головуючий оприлюднив зміни в персональному складі парламентських фракцій і груп.
Було внесено пропозицію щодо роботи нинішнього дня в режимі прийняття рішень. Сесія підтримала пропозицію.

Відбулася вступна ранкова дискусія. У виступах приверталась увага до проблем аграрного сектора, охорони довкілля, приватизаційного процесу, оплати праці, дотримання законодавства правоохоронними органами тощо.

За підсумками розмови, в порядку невідкладності, було прийнято в цілому Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (щодо повернення боргів шахтарям).

Сесія заслухала інформацію Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури України стосовно інциденту з народним депутатом ВОЛИНЦЕМ М.Я. під час засідання місцевого Голосіївського районного суду міста Києва 25 грудня 2002 року. Йшлося про протиправні дії працівників правоохоронних органів у перебігу судового розгляду в справі учасників пікетування урядових будинків у березні минулого року.

Інформацію було взято до відома. Відповідному парламентському комітетові доручено проконтролювати хід розслідування зазначеного факту, щоб у подальшому повернутися до питання.

Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН у короткому прикінцевому слові оприлюднив підсумки парламентського року, що минає.

Він, зокрема, сказав, що в 2002 році Верховна Рада України четвертого скликання, яка розпочала свою роботу 14 травня, працювала у режимі пленарних засідань 67 днів. За цей час проведено 98 ранкових і вечірніх пленарних засідань, на яких розглянуто понад 500 питань. Всього за рік, що минає, Верховною Радою прийнято рішення стосовно 403 законопроектів, з яких прийнято або підтверджено в цілому як закони України - 145, ще 77 законопроектів прийнято за основу для їх підготовки на друге читання. Переважну більшість прийнятих законів (98) введено в дію, з них 13 - у новій чи оновленій редакції, включаючи Митний кодекс України, 52 - про ратифікацію міжнародних договорів і угод.

З 58 законопроектів, визначених Президентом України для невідкладного розгляду Верховною Радою України, розглянуто 28, з них схвалено в цілому як закони України - 10, ще 6 - направлено для підготовки до другого читання.

Найбільше з розглянутих законопроектів підготовлено в комітетах: з питань фінансів і банківської діяльності - 60, з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій - 36, з питань соціальної політики та праці - 32. Переважну більшість ратифікованих міжнародних договорів і угод (29) підготовлено Комітетом у закордонних справах.

За період другої сесії, роботу якої ще не завершено, прийнято 109 законів, з них 49 - за проектами, ініційованими Кабінетом Міністрів України, 34 - народними депутатами, 25 - Президентом, 1 - Національним банком України. Ухвалено Державний бюджет України на 2003 рік, Закон України "Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік".

Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН подякував усім за роботу, привітав з наступним Новим роком і Різдвяними святами, побажав усім благополуччя , щастя, здоров'я.
Було оголошено, що в наступні два тижні народні депутати працюють у комітетах, депутатських фракціях і групах, у виборчих округах.

На цьому пленарне засідання завершилось.

Згідно з ухваленим Розкладом засідань Верховної Ради, 13 січня, в понеділок, з 15-ї години в сесійній залі відбудуться парламентські слухання на тему: "ПРО ДОТРИМАННЯ ВИМОГ ПРИРОДООХОРОННОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ".

У рамках ранкового пленарного засідання у вівторок, 14 січня, відбудеться День Уряду України з порядком денним: "ПРО ЗАХОДИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ЩОДО ВИКОНАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО МІНІМІЗАЦІЮ ЗБИТКІВ ВІД РУЙНІВНОЇ ДІЇ ПАВОДКІВ І ПОВЕНЕЙ, ЗАХИСТУ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ, НАРОДНОГОСПОДАРСЬКИХ ОБ'ЄКТІВ І ЗЕМЕЛЬ ВІД ШКІДЛИВОЇ ДІЇ ВОД". Під час вечірнього засідання продовжиться законотворча робота.