Пленарне засідання 26 грудня 2002 року

26 грудня 2002, 17:32

У ЧЕТВЕР, 26 ГРУДНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЬ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ДРУГОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ. НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРАЦЮВАЛИ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.

Присутні в залі вшанували хвилиною мовчання пам'ять видатного українського письменника Леоніда ВИШЕСЛАВСЬКОГО, який пішов із життя в ніч з 25 на 26 грудня 2002 року.
Відбулося оприлюднення запитів, заяв і пропозицій народних депутатів. Промовці говорили, зокрема, про факти недотримання законодавства правоохоронними органами. Як приклад, наводився судовий процес щодо учасників пікетування урядових будинків у березні минулого року.

Народні депутати затвердили Календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

Далі, на вимогу двох фракцій (СПУ і БЮТ), було оголошено додаткову перерву для міжфракційних консультацій.

Після перерви головуючий поінформував про узгоджене рішення керівників чотирьох опозиційних фракцій (СПУ, КПУ, БЮТ і "НУ") стосовно зазначеного вище судового процесу.
Генеральному прокуророві було направлено депутатський запит у цьому зв'язку; прийнято Звернення народних депутатів України до Верховного Суду України та Київського апеляційного суду.

Сесія продовжила законотворчу роботу. По доповіді міністра праці та соціальної політики України Михайла ПАПІЄВА і співдоповіді Олександра СТОЯНА (від парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці) аналізувався раніше прийнятий Верховною Радою Закон України "Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік" з пропозиціями Президента України від 12.12.2002. З парламентською пропозицією встановити мінімальну зарплатню: з 1 січня 2003 року - 185 гривень, з 1 липня 2003 року - 237 грн. Президент не погодився, оскільки додаткові джерела покриття затрат на це не наводяться, а проект Держбюджету-2003 сплановано з двомільярдним дефіцитом. Саме питанням узгодженості намічуваного підвищення з бюджетною ситуацією багато уваги приділялося в ході відповідей на запитання, у виступах народних депутатів. Обговорювалася й пропозиція щодо поступового переходу від нижньої до вищої межі. Пропозиції щодо подолання вето або прийняття закону у новій редакції не здобули підтримки.

За підсумками розгляду законопроектів у першому та другому читанні в цілому сесія прийняла: Закон про внесення змін до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо працівників льотного складу); Закон про контррозвідувальну діяльність; Закон про внесення змін до Закону України "Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" (щодо звільнення від збору транспортних засобів з гуманітарною допомогою); Закон про внесення змін до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо вилучення статті 17 про страхування членів громадських формувань); Закон про внесення змін до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами"; Закон про внесення змін до статті 3 Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (щодо патенту для реалізації зошитів вітчизняного виробництва); Закон про внесення змін до Сімейного кодексу України.

У другому читанні було прийнято законопроект щодо внесення доповнень до Закону України "Про державну службу" (стосовно пенсійного забезпечення).

Було прийнято постанови: про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з підготовки до розгляду Верховною Радою України проектів законів про внесення змін до Конституції України; про зміну меж міста Артемівська Донецької області; про зміну меж міста Радомишль Радомишльського району Житомирської області; про віднесення міста Новий Розділ Миколаївського району Львівської області до категорії міст обласного значення; про уточнення найменувань окремих населених пунктів Камінь-Каширського району Волинської області; про Рекомендації парламентських слухань "Українська культура: стан та перспективи розвитку"; про звіт Фонду державного майна про виконання Державної програми приватизації на 2000-2001 роки та за 2002 рік.

Верховна Рада ратифікувала: Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про співробітництво і взаємну допомогу у разі виникнення надзвичайних ситуацій; Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Македонія про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів та вантажів; Угоду між Україною та Португальською Республікою про сприяння та взаємний захист інвестицій.

У першому читанні сесія схвалила законопроекти: щодо внесення зміни до статті 43 Гірничого закону України (стосовно спрощення процедури надання пільг); щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (стосовно повернення боргів шахтарям); про третейські суди (арбітраж); про Державну службу виконання покарань; щодо внесення змін до деяких законів України (стосовно узгодження норм базових законів про приватизацію з нормами Закону України "Про Державну програму приватизації"); щодо внесення змін до деяких законів України (стосовно принципу відбору покупців об'єктів приватизації); щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України (у зв'язку з внесенням змін до Кримінально-процесуального кодексу України); щодо внесення змін до Закону України "Про колективні договори і угоди" (нова редакція); щодо внесення змін до статей 71 та 73 Кодексу законів про працю України (стосовно порядку залучення працівників до роботи в святкові та неробочі дні); щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно боротьби з незаконним втручанням у роботу мереж електрозв'язку; щодо внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (стосовно розміру штрафів за порушення порядку проведення розрахунків); щодо внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України.

Було також прийнято постанови: про підсумки розгляду звіту голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю, доповідей голови Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю, голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України про стан боротьби з організованою злочинністю, а також доповіді Генерального прокурора України про стан прокурорського нагляду у сфері боротьби з організованою злочинністю; про інформацію Кабінету Міністрів України "Про діяльність Уряду щодо розробки державної стратегії відродження і підтримки власного виробництва та розвитку високих наукоємних конкурентоспроможних технологій як найважливішої умови зростання добробуту населення та досягнення Україною статусу розвинутої країни"; про продовження терміну виконання Постанови Верховної Ради України "Про заходи щодо забезпечення теплом жилих будинків, закладів освіти, охорони здоров'я, культури та інших об'єктів соціальної сфери, що опалюються від централізованих мереж теплопостачання".

Повернувшись до Закону щодо мінімальної зарплатні, народні депутати ухвалили його в новій редакції (з 1 січня 2003 - 185 грн., з 1 липня 2003 - 237 грн.).

З питання щодо постанов про обрання суддів безстроково доповідав народний депутат України Микола ОНІЩУК (від парламентського Комітету з питань правової політики). Відбулася розмова з процедури. Розгляд питання відкладено на подальший час.

На цьому ранкове пленарне засідання завершилось.

НА ВЕЧІРНЬОМУ ЗАСІДАННІ У ЧЕТВЕР, 26 ГРУДНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.

Першим розглядався (в третьому читанні) проект Закону про Державний бюджет України на 2003 рік. Доповідав голова парламентського Комітету з питань бюджету Петро ПОРОШЕНКО. Співдоповідав перший- віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола АЗАРОВ. Вони відповіли на численні запитання народних депутатів. У перебігу обговорення зазначалося, що уряд і парламент, працюючи над складним і відповідальним основним фінансовим документом року, дійшли прийнятного компромісу. В можливих межах збільшено як дохідну, так і видаткову частини. Враховано пропозиції й зауваження стосовно посилення соціальної спрямованості бюджету, захисту найвразливіших верств населення - інвалідів, ветеранів війни і праці, безпритульних дітей.

За підсумками дискусії відбулось голосування. Пропозицію щодо прийняття Закону про Державний бюджет України на 2003 рік підтримали 348 депутатів (проти було 37).
У СТАТТІ 1 ЗАКОНУ СКАЗАНО:

"Установити доходи Державного бюджету України на 2003 рік у сумі - 50.020.875,9 тис. гривень, у тому числі доходи загального фонду Державного бюджету України - у сумі 39.511.422 тис. гривень та доходи спеціального фонду Державного бюджету України - у сумі 10.509.453,9 тис. гривень…

Затвердити видатки Державного бюджету України на 2003 рік у сумі 52.055.801,1 тис. гривень, у тому числі видатки загального фонду Державного бюджету України - у сумі 40.421.422 тис. гривень та видатки спеціального фонду Державного бюджету України - у сумі 11.634.379,1 тис. гривень.

Установити граничний розмір дефіциту Державного бюджету України на 2003 рік у сумі 2.034.925,2 тис. гривень, у тому числі граничний розмір дефіциту загального фонду Державного бюджету України - у сумі 910.000 тис. гривень та граничний розмір дефіциту спеціального фонду Державного бюджету України - у сумі 1.124.925,2 тис. гривень…".
Віктор ЯНУКОВИЧ подякував парламенту за роботу і повідомив про розробку Програми дій Уряду, що буде представлена на початку лютого.

Далі сесія повернулася до питання щодо обрання суддів достроково. Було прийнято відповідні постанови.

Відбувся повторний розгляд законів, до яких подав свої пропозиції Президент України. Було скасовано закони України "Про порядок звернення до Конституційного Суду України з питань надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України вимогам статей 157 і 158 Конституції України", "Про внесення зміни до статті 21 Закону України "Про оренду державного і комунального майна".

За пропозицією Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин було прийнято в новій редакції Закон України "Про насіння і садивний матеріал" зі змінами, запропонованими Президентом. Також з частковим врахуванням пропозицій Президента в новій редакції було прийнято Закон України "Про міжнародні договори України". Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" було вирішено повернути профільному комітету для підготовки на повторний розгляд.

В цілому народні депутати прийняли закони: щодо внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною"; щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (стосовно погашення заборгованості за тепло-, водопостачання та водовідведення).
За скороченою процедурою було прийнято за основу проекти законів України: "Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації"; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування у зв'язку з створенням спеціальної економічної зони "Закарпаття" та запровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності у Закарпатській області"; "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо заборони реклами під час показу кінотелефільмів)"; "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік".

Кілька законопроектів було відхилено.

Народні депутати розглянули питання про включення до порядку денного другої сесії низки законопроектів.

На цьому вечірнє засідання завершилось.

В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ В П'ЯТНИЦЮ, 27 ГРУДНЯ.