Завершилася третя сесія Верховної Ради України восьмого скликання (відео)

Інформаційне управління
02 лютого 2016, 14:06

 

У ВІВТОРОК, 2 ЛЮТОГО 2016 РОКУ, ЗАВЕРШИЛАСЯ ТРЕТЯ СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради В.Гройсман перед відкриттям пленарного засідання надав слово народному депутатові Віктору Чумаку, який нагадав, що три роки тому питання "голосуй особисто" об'єднало тодішніх опозиційних депутатів.

"Величезна проблема, коли ми голосуємо за зміни до  Конституції, парламент знову починає її порушувати,  порушувати регламент, а відбуваються неперсональні голосування", - заявив В.Чумак.

Народний депутат закликав всіх парламентаріїв: "Припинимо цю ганебну практику. Давайте не будемо показувати народу, що ми можемо голосувати, як погані піаністи - за себе і за іншого хлопця".

Голова Верховної Ради після реєстрації народних депутатів відкрив ранкове засідання.

В.Гройсман зазначив, що Верховна Рада на ранковому засіданні закриє третю сесію, а на вечірньому  -  відкриє четверту.

За його словами, третя сесія була достатньо конструктивна, і незважаючи на палкі дискусії, народні депутати завжди демонстрували готовність прийняття рішень.

Голова Верховної Ради висловив надію, що на четвертій сесії народні депутати, проаналізувавши всі недоліки попередньої роботи, будуть працювати з новою якістю.


Володимир Гройсман закликав народних депутатів до якісної роботи, особистого голосування та персональної присутності як на пленарних засіданнях, так і під час роботи комітетів.

В.Гройсман, обговорюючи питання забезпечення особистого голосування, повідомив, що незабаром буде презентовано систему, яка дасть змогу ефективно приймати рішення, як в європейських парламентах.

Представники депутатських фракцій і груп виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Після виступів народні депутати приступили до розгляду питання про попереднє схвалення проекту Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" №3524.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич повідомив, що Комітет розглянув на своєму засіданні 2 лютого 2016 року поданий Президентом України як невідкладний доопрацьований проект Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" №3524 від 26 січня 2016 року і Висновок Конституційного Суду України від 30 січня 2016 року.

На виконання приписів статей 93 і 154 Конституції України Президентом України подано на розгляд Верховної Ради України підготовлений Конституційною Комісією відповідний законопроект, мета якого - удосконалення конституційних основ правосуддя для практичної реалізації принципу верховенства права і забезпечення кожному права на справедливий судовий розгляд справи незалежним і безстороннім судом.

Для досягнення поставленої мети законопроектом пропонується статті 124 - 129, 130, 131, 147 - 148, 149, 151, 153 Основного Закону України викласти в новій редакції, доповнити Конституцію України новими статтями 129-1, 130-1, 131-1 - 131-2, 148-1, 149-1, 151-1 - 151-2, внести зміни до статей 29, 55, 59, 85, 92, 106, 108, 110, 111, 136, 150, 152, до розділу ХV "Перехідні положення" Основного Закону України та виключити із Конституції України розділ VII "Прокуратура".

Р.Князевич повідомив, що проект  щодо змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України.


"Конституційний Суд України встановив, що законопроект відповідає вимогам статті 158 Конституції України і вважає, що нові положення не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина.

Конституційний Суд України дійшов узагальненого висновку що законопроект про внесення змін до Конституції (щодо правосуддя) в редакції від 26 січня 2016 року відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Також Конституційний Суд України у своєму висновку не висловив застережень щодо цього законопроекту", - зазначив голова Комітету.

Р.Князевич також зазначив, що Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендує Верховній Раді поданий Президентом України як невідкладний доопрацьований проект Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" № 3524 від 26 січня 2016 року попередньо схвалити.

В.Гройсман повідомив, що в сесійній залі присутні представники парламентських делегацій держав Північної Європи та Балтії.

Народні депутати привітали гостей.

Проект Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)"  доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. Він нагадав, що Президент вніс законопроект на розгляд Верховної Ради 25 листопада 2015 року та визнав його як невідкладний. Під час обговорення законопроекту було висловлено ряд застережень стосовно недоцільності вилучення з Конституції України норми щодо повноважень Верховної Ради України стосовно  висловлення недовіри Генеральному прокурору. З огляду на це 26 січня 2016 року Президент України вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний для позачергового розгляду доопрацьований проект  щодо внесення змін до Конституції (щод0 правосуддя) на заміну раніше внесеного однойменного законопроекту  №3524.

За словами доповідача, доопрацювання законопроекту було зумовлено необхідністю забезпечення досягнення політичного консенсусу у вирішення питання щодо можливого висловлення Парламентом недовіри Генеральному прокурору.


С.Кубів повідомив, що в доопрацьованому проекті пропонується встановити, що до повноважень Верховної Ради належить не лише  надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України Генерального прокурора, як це було передбачено у попередній редакції проекту, а й висловлення недовіри Генеральному прокурору, що має наслідком його відставку з посади.

Представник Президента України наголосив,  щодо решта положень законопроекту не зазнали змін.

Він також сповістив, що 30 січня 2016 року Конституційний Суд визнав даний законопроект таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України, що надає право Парламенту розглянути питання про попереднє схвалення законопроекту №3524.

"Зазначені зміни суспільство очікувало ще вчора. Тож 1 лютого 2016 року на засіданні Погоджувальної ради було наголошено на необхідності невідкладного розгляду  законопроекту", - сказаив С.Кубів та звернув увагу на важливість реалізації пропонованих змін для суспільства, адже вони сприятимуть створенню  незалежних умов для забезпечення кожному права на справедливий суд.

Представники фракцій і груп поінформували щодо своїх позицій стосовно  законопроекту.

Представник фракції Самопоміч" Олена Сотник повідомила, що фракція пропонує направити цей проект на доопрацювання.

Про зауваження фракції "Опозиційний блок" до законопроекту доповів народний депутат Дмитро Шпенов.

Представник фракції "Народний фронт" Леонід Ємець повідомив, що фракція голосуватиме за прийняття законопроекту  лише за основу. За його словами, фракція "Народний фронт" проголосує за цей законопроект в цілому за умови врахування трьох принципових норм, на яких фракція наполягає.

Голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що від імені фракції він рішуче наполягає на прийнятті проекту, щоб вже навесні провести судову реформу.

Представник фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв повідомив, що фракція підтримає законопроект у першому читанні.

Голова фракції Радикальної фракції Олег Ляшко заявив, що мета реформи судочинства - це відновлення справедливості. За його словами, такий закон не вирішує цієї мети.


О.Ляшко заявив, що фракція не підтримує законопроект. Він повідомив про напрацьований Радикальною партією альтернативний проект, доповів про його відмінності від президентського та закликав парламентаріїв підтримати його.

Представник депутатської групи "Воля народу" Володимир Литвин повідомив, що група пропонує підготувати і прийняти єдиний закон  щодо внесення змін до Конституції України.

Народні депутати, які також виступили в обговоренні законопроекту, зазначали, що неприйняття проекту  змін до Конституції на сьогодні означає припинення поступу країни вперед.

Голова Верховної Ради України, підсумовуючи, закликав народних депутатів підтримати це законопроект, "зробити перший справжній крок на шляху до судової реформи", "розпочати цей процес", бо "Україні й суспільству потрібна чесна прозора і справедлива судова система".

Верховна Рада України 244 голосами попередньо схвалила законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)".

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного та прийняття рішення щодо проекту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі) №3700.

Парламентарії далі прийняли рішення з обговореного питання. Вони направили на доопрацювання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини) №3465.

Народні депутати усунули неузгодженості в тексті прийнятого Закону України "Про публічні закупівлі".

Головуючий оголосив про вихід народного депутата Миколи Томенка зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка" згідно з особистою заявою.

Парламентарії далі розглянули в першому читанні проект Закону "Про Державний Прапор України"  №3334.

Перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова у доповіді зазначила, що метою такого закону є законодавче врегулювання питань опису, порядку використання та правового захисту Державного Прапора України.


В проекті містяться положення щодо опису Державного Прапора, визначаються випадки постійного встановлення Державного Прапора, випадки та вимоги до встановлення або підняття Державного Прапора, особливості його встановлення або підняття одночасно з прапорами іноземних держав в Україні, а також особливості використання Державного Прапора миротворчим контингентом та миротворчим персоналом, закордонними дипломатичними установами України.

Проектом також встановлюється загальний порядок використання Державного Прапора та його зображення, зокрема, передбачається що громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України, мають право встановлювати Державний Прапор України в житлових будинках, біля них та на них, у нежитлових (адміністративних) будівлях, біля них та на них, у транспортних засобах та на них.

Документом запропоновано, що Державний Прапор може використовуватися під час проведення офіційних та урочистих заходів підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, політичними партіями, професійними спілками та громадськими об'єднанням і фізичними особами з дотриманням вимог цього Закону.

Законопроектом пропонується встановити, що зображення Державного Прапора може використовуватися як основа або елемент державних нагород України та нагрудних знаків, на бланках паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного та службового паспортів України, посвідчень, свідоцтв та інших документів, що видаються державними органами згідно із законом, на відомчих відзнаках державних органів та відзнаках органів місцевого самоврядування, а також вітальних листах державних органів та органів місцевого самоврядування.

Законопроектом пропонується встановити День Державного Прапора України (23 серпня), а також присягу на вірність Україні та Державному Прапору України.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олександр Дехтярчук доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


228 голосами парламентарії підтримали рішення профільного комітету.

Народні депутати далі розглянули кілька законопроектів щодо поліпшення соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції.

Верховна Рада 236 голосами прийняла за основу та в цілому проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції"  №3206.

Народні депутати 237 голосами прийняли в цілому проект Постанови "Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України від 29.05.2014 № 1286-VІІ "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я під час проведення антитерористичної операції на сході України" №3137.

За основу та в цілому 231 голосом було прийнято проект Закону "Про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих"  №3150.

Парламентарії усунули неузгодженості в тексті прийнятого Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій" №1058.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман оголосив третю сесію закритою.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.