Пленарне засідання 14 червня 2007 року

14 червня 2007, 15:17

У ЧЕТВЕР, 14 ЧЕРВНЯ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ П'ЯТОГО СКЛИКАННЯ.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, відкривши ранкове засідання, вибачився за затримку з початком засідання. Він пояснив її тим, що група народних депутатів намагалася перешкодити роботі Верховної Ради.

А.Мартинюк після оголошення результатів реєстрації (для участі зареєструвалося 269 депутатів), нагадав, що протягом двох днів головуючий, а саме Голова Верховної Ради оголосив про дострокове припинення повноважень 71 народного депутата. А.Мартинюк зачитав офіційну довідку Управління кадрами, згідно з якою із 29 членів фракції "Наша Україна", які вже можуть забрати трудові книжки, забрали лише 17. Із 50 народних депутатів фракції "Блок Юлії Тимошенко" на сьогодні ніхто ще не забрав трудової книжки.

Далі із заявами, оголошеннями, повідомленнями виступили уповноважені представники депутатських фракцій і народні депутати. В одному з виступів народний депутат Олександр Ткаченко з фракції КПУ вніс пропозицію про початок процедури імпічменту Президентові України В.Ющенку "за зраду українському народу".

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, підсумовуючи, торкнувся питання припинення повноважень депутатів і припинення повноважності Верховної Ради. Він сказав про те, що висловлювання щодо цього, які прозвучали вчора, "повністю некоректні". О.Мороз при цьому послався на статтю двох голів Верховного Суду України Віталія Бойка і Василя Маляренка в одній з газет, які, за його словами, "переконливо на основі Конституції України, на основі конституційного права загалом підтверджують іще раз: є принцип неперервності влади, і Верховної Ради, зокрема".

Далі О.Мороз зачитав низку заяв народних депутатів про припинення їхніх депутатських повноважень у зв'язку з виходом із складу депутатських фракцій "Блок Юлії Тимошенко" і "Наша Україна". З метою надання Президентові України додаткових підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України п'ятого скликання про свій вихід з депутатської фракції заявили: Євген Константинов, Олег Радковський, Арнольд Радовець, Олександр Рябека, Юлія Тимошенко, Микола Томенко та Олена Шустік усі з фракції БЮТ. а також Олексій Кучеренко, Катерина Левченко, Микола Мартиненко, Анатолій Матвієнко, Олександр Омельченко, Олександр Третьяков та Микола Яковина усі з фракції "Наша Україна".

О.Мороз повідомив, що ці документи і протокол будуть направлені до Центральної виборчої комісії і вона їх долучить до тих справ, які має розглянути на своєму засіданні.

Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що це засідання відбудеться. А до того часу, поки не буде одержано відповіді від ЦВК про неможливість заміщення депутатів парламент працюватиме в пленарному режимі.

Після цього народні депутати розглянули проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації". Ним пропонувалося обрати членом Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин народного депутата Ігоря Шкіру. Народні депутати підтримали заяву свого колеги про його обрання членом Комітету.

Повторно розглянувши Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" з пропозиціями Президента України, народні депутати погодилися з пропозиціями глави держави і прийняли закон з їх врахуванням.

Цей закон спрямований на удосконалення структур і керівного складу районної, обласної ради, правове врегулювання питання щодо кількості заступників голів районних, обласних рад, визначення процедури звільнення заступника і голови ради не двома третинами голосів депутатів від загального складу ради, а простою більшістю.

Далі за процедурою другого читання народні депутати розглянули три законопроекти.

В цілому був прийнятий перший з них - проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення правил безпеки польотів. Норми закону передбачають посилення адміністративної відповідальності експлуатантів, власників повітряних суден за порушення вимог законодавства, що регулює використання повітряного простору шляхом встановлення більш великих розмірів штрафів у статтях 111 "Порушення правил безпеки польотів", 112 "Порушення правил поведінки на повітряному судні", 113 "Порушення правил міжнародних польотів" Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Другий закон - про упорядкування надання пільг з оплати послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, комунальних послуг та придбання твердого побутового палива - спрямований на створення рівних умов у частині запровадження нормування пільг з оплати житлово-комунальних послуг, встановлення кола членів сім'ї пільговика та визначення фінансування пільг.

З його прийняттям буде створена база для формування урядом чіткого порядку обліку осіб та членів їх сімей, що мають право користуватися пільгами за соціальними або професійними ознаками, механізм обчислення у нормативному та грошовому вимірі пільг та державних гарантій.

Ще одним прийнятим в цілому законом про внесення змін до статті 14 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо державного замовлення) передбачається поширити право реалізовувати свою продукцію в порядку державного замовлення, встановлене для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, на підприємства інших форм власності, де кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менше 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу на рік.

Наприкінці засідання до порядку денного сесії було включено проект закону про внесення доповнень до статті 2 Закону України "Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій в галузі зовнішньоекономічної діяльності".

Перед тим як оголосити про завершення засідання Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зачитав ще кілька заяв про дострокове припинення повноважень народних депутатів. Зокрема, про свій вихід зі складу депутатської фракції "Блок Юлії Тимошенко" заявили народні депутати: Микола Баграєв, Андрій Веревський, Анжеліка Лабунська, Володимир Макієнко, Уляна Мостіпан, Григорій Немиря, Сергій Пашинський, Віктор Таран-Терен, Віталій Чепинога, Віталій Чудновський і Олександр Бондар і Петро Ющенко з фракції "Наша Україна".

На цьому ранкове засідання закінчилося.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у п'ятницю, 15 червня.