22 грудня 2003, 13:24
Комітет з питань Європейської інтеграції рекомендує парламенту підтримати зміни до деяких законів України з метою усунення подвійної сертифікації харчових продуктів.
Проект містить пропозиції щодо усунення процедури подвійної сертифікації харчових продуктів, яка регулюється трьома нормативними актами. А саме: Декретом КМУ "Про стандартизацію і сертифікацію", законами "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" та "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції".
Норми цих законодавчих актів, вважають народні депутати, не узгоджуються між собою, тому підприємства України фактично проходять подвійну сертифікацію харчових продуктів: спочатку продовольчої сировини та супутніх матеріалів, а потім, після їх переробки, сертифікацію готового продукту.
З Закону "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції" пропонується виключити положення щодо порядку перевезення через митний кордон України харчових продуктів, продовольчої сировини та супутніх матеріалів, зробивши посилання на аналогічні положення більш досконалого Закону "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини".
У Законі "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" доопрацьовані положення щодо Контролю за додержанням порядку ввезення харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів в Україну. Так, окрім сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності пропонується додати декларації про відповідність продовольчої сировини та супутніх матеріалів, що видається виробником продукції та встановлені вимоги до оформлення такої декларації.
На думку членів Комітету, положення законопроекту відповідають положенням Угоди про технічні бар'єри у торгівлі та Угоди про застосування санітарних та фітосанітарних заходів системи угод ГАТТ/СОТ.