Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки дитячо-юнацького спорту та фізичного виховання дітей

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 лютого 2015, 10:06

 

Під час розгляду законопроекту (реєстр. №2067) члени Комітету зазначили, що після того, як 1 січня цього року набрав чинності Закон "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України", значно зросли проблеми сфери фізичної культури і спорту. 

Голова Комітету Артур Палатний наголосив на тому, що велике занепокоєння спортивних фахівців викликали положення прийнятого закону щодо запровадження плати за навчання дітей у дитячо-юнацьких спортивних школах; скорочення мінімальної кількості уроків з фізичної культури у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з трьох до двох на тиждень; скасування заборони скорочення існуючої мережі державних і комунальних закладів фізичної культури і спорту. А.Палатний зазначив, що вищезазначені законодавчі зміни можуть призвести до суттєвого відтоку дітей з дитячо-юнацьких спортивних шкіл та  погіршення якості фізичного виховання дітей у навчальних закладах. 

У зв’язку з цим, зазначив Артур Палатний, членами Комітету з метою недопущення негативних наслідків, зокрема, закриття дитячо-юнацьких спортивних шкіл, скорочення кількості учнів було розроблено відповідний законопроект.

Документом пропонується відновити у Законі "Про фізичну культуру і спорт" норми щодо обов’язковості передбачення посад фахівців з фізичної культури у дошкільних та інших навчальних закладах; збільшення мінімальної кількості уроків з фізичної культури у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з двох до трьох на тиждень; заборони скорочення існуючої мережі державних і комунальних закладів фізичної культури і спорту без згоди центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту, а також скасувати норми щодо запровадження плати за навчання дітей у дитячо-юнацьких спортивних школах.

А.Палатний наголосив, що прийняття законопроекту сприятиме нормальному функціонуванню дитячо-юнацьких спортивних шкіл в Україні та покращенню якості виховання дітей у навчальних закладах.