В.Гройсман: Я готовий заплатити будь-яку особисту політичну ціну, аби реформа місцевого самоврядування відбулася

Прес-служба
20 лютого 2015, 18:10

«Реформа врядування потрібна країні. Я готовий заплатити будь-яку особисту політичну ціну, аби реформа місцевого самоврядування відбулася», - заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час другого засідання Експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування у п’ятницю.

Керівник Парламенту зазначив, що процес децентралізації на законодавчому рівні фактично розпочався.

Голова Верховної Ради висловив думку про доцільність роботи Експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування на постійній основі, оскільки до її складу увійшли відомі у цій царині фахівці та експерти.

Під час засідання члени Експертної групи розглянули питання щодо першочергових заходів із законодавчого забезпечення реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади, а також про результати опрацювання законодавчих ініціатив, наданих для розгляду Експертною групою.

В.Гройсман повідомив, що у Верховній Раді зареєстровані 10 законопроектів з різних питань функціонування місцевого самоврядування.

Під час засідання йшлося про необхідність налагодження системної співпраці з органами виконавчої влади у регіонах для реалізації реформи врядування на місцях, було обговорено різні моделі адміністративно-територіального устрою та співпраці між владою й органами місцевого самоврядування, головні принципи закріплення їх повноважень.

Учасники засідання наголошували, що «розпочата дискусія свідчить про існування різних думок щодо реформи, але це базова реформа, і альтернативи їй немає».

Підбиваючи підсумки обговорення, В.Гройсман зазначив, що до наступного засідання Експертної групи потрібно розробити «проекти двох планів дій».

Перший план, за його словами, - це «пакет» законопроектів щодо внесення змін до Конституції України та законопроекти щодо місцевого самоврядування у розвиток конституційних змін. Другий - стосується переліку законів, які можна прийняти до внесення змін до Конституції і які потрібно ухвалити до завершення нинішньої сесії Парламенту.

«Усі законопроекти, які стосуватимуться місцевого самоврядування, будуть виноситися на розгляд Експертної групи, і висновок групи надаватиметься депутатам для врахування при голосуванні»,  - сказав В.Гройсман.

 ***