Комітет з питань науки і освіти підтримує законопроект про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо забезпечення фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 лютого 2015, 10:56

 

Як зазначалося під час обговорення, під час прийняття Закону "Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці" не було передбачено умов для функціонування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій. До прийняття цього закону санаторії-профілакторії частково фінансувались з коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності, а після об’єднання фондів соціального страхування функцію часткового фінансування закладів такого типу не було враховано. Наголошувалося також, що прийняттям законопроекту (реєстр. № 1865) можна буде вирішити цю проблему.

Члени Комітету взяли, зокрема, до уваги, що до Комітету "надходять сотні листів від профспілкових організацій працівників освіти і науки України, профспілкових організацій студентів, трудових колективів санаторіїв-профілакторіїв інститутів підвищення кваліфікації педагогічних працівників тощо щодо термінового внесення змін до Закону "Про загальнообов’язкове державне страхування" в частині фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій".

Учасники обговорення наголосили також на тому, що сьогодні на місцях фактично припинено фінансування витрат на утримання санаторіїв-профілакторіїв, у тому числі на оплату праці працівників, за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; сотні лікувально-оздоровчих закладів опинилися під загрозою закриття.