Пленарні засідання 15 січня 2015 року

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 січня 2015, 18:10

 

У ЧЕТВЕР, 15 СІЧНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ПЕРШОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "За забезпечення дотримання Регламенту Верховної Ради України та збереження парламентаризму в Україні", співголовами якого обрано народних депутатів Наєма Мустафи-Масі і Юрія Левченка.

Народні депутати на початку пленарного засідання розглянули низку проектів постанов про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації" за реєстр. №№1645, 1646.

За результатами голосування постанову за реєстр. №1645 було прийнято в цілому, проект постанови (реєстр. №1646) - відхилено. Також було прийнято постанову про включення народного депутата Ю.Тимошенко до складу Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, увільнивши її від обов'язків члена Комітету з питань європейської інтеграції.

Парламентарії розглянули і прийняли в цілому проекти постанов про проведення парламентських слухань на тему: "Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об'єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження" (березень 2015 року) (реєстр. №1355) і про проведення парламентських слухань на тему: "Про шляхи стабілізації банківської системи України" (реєстр. №1644).

Проект постанови про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (реєстр. №1583) доповів перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник. Він зазначив, що на час проведення другої сесії Верховної Ради проектом календарного плану відводяться: для пленарних засідань Верховної Ради - 12 тижнів; роботи в комітетах, комісіях, фракціях, групах - 7 тижнів; роботи народних депутатів з виборцями - 4 тижні; проведення годин запитань до Уряду у Верховній Раді України - 12 годин; закінчити роботу другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання пропонується 17 липня 2015 року.

До проекту постанови була внесена пропозиція поміняти тижні - з 14 по 17 зробити сесійним, а з 21 по 24 - робота в комітетах, комісіях і фракціях суто для того, щоб українська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи змогла ефективно взяти участь в роботі сесії ПАРЄ в Страсбурзі.

З урахування цієї пропозицію проект постанови 271 голосом було прийнято за основу та в цілому.

До порядку денного було включено проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду (реєстр. №1525).

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та вдосконалення процедур здійснення конфіскації (реєстр. №1569) доповів заступник Міністра юстиції Ігор Бондарчук. Він зазначив, що проект спрямований на вдосконалення процедури конфіскації майна, яке використовувалося з метою вчинення злочину або під час вчинення злочину, а також майна, отриманого внаслідок вчинення злочину.

І.Бондарчук зазначив, що запропоновані зміни забезпечать застосування спеціальної конфіскації майна, яке використовувалося з метою вчинення злочину під час вчинення злочину, а також майна, отриманого внаслідок вчинення злочину відповідно до міжнародних стандартів з урахуванням рекомендацій ФАК, також сприятимуть реалізації принципу невідворотності покарання для осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території і звернувся до народних депутатів з проханням підтримати законопроект в цілому.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету. Він повідомив, що члени Комітету, проаналізувавши законопроект, висловили до нього низку зауважень. Зокрема, назва законопроекту "щодо невідворотності покарання осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території в районі проведення антитерористичної операції", на їхню думку, потребує уточнення, оскільки із цієї назви вбачається, що невідворотного покарання повинні понести всі особи, які знаходяться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення операції, що є недопустимим.

Народні депутати також зауважили, що застосування спеціальної конфіскації за вчинення будь-якого злочину виглядає невиправданим, оскільки спеціальна конфіскація може виявитися для винного набагато більш тяжким обмеженням прав, аніж те покарання, яке передбачено для винного у відповідній статті Кримінального кодексу.

А.Кожем'якін зазначив, що Комітет прийняв рішення погодитися з Головним науково-експертним управлінням і рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання.

Під час обговорення народні депутати висловили низку зауважень, зокрема, наголошували на його недосконалості.

Перед голосування представник уряду повідомив, що уряд відкликає законопроект.

За результатами голосування ("за" - 258) законопроект було направлено на доопрацювання.

Народний депутат Ю.Тимошенко звернула увагу на те, що сьогодні в країні Указом Президента України оголошено Днем жалоби за загиблими від терористів під м. Волноваха.

Головуючий зазначив, що о 12 годині відповідно до Указу Президента буде оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих від терористів під м. Волноваха.

Фракції "Батьківщина" і Радикальної партії попросили оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Представник фракції "Батьківщина" Іван Кириленко у виступі звернув увагу на "катастрофічну ситуації, яка склалася у місцевих бюджетах", яка вимагає негайного реагування на законодавчому рівні. За його словами зараз йде шквал звернень до всіх депутатів без виключення.

І.Кириленко зазначив, що фракція "Батьківщина" пропонує негайно, оскільки попереду два непленарних тижні, проголосувати проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України за реєстр. №1728.

В.Гройсман поінформував про те, що цей законопроект враховує тільки зарплату чиновників. "А законопроект, підготовлений профільним комітетом, зміни, вони передбачають не тільки фінансування зарплати чиновників сільських бюджетів, а й фінансування закладів соціальної сфери, закладів освіти тощо. Тому цей законопроект підготовлений. Зазначу, що відповідно до роз'яснень Міністерства фінансів при формуванні місцевих бюджетів це буде здійснено автоматично, і трансферти з районних бюджетів місцевим бюджетам будуть забезпечені беззаперечно. Тому це питання буде врегульовано без жодних проблем", - пояснив головуючий.

До порядку денного сесії було включено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов'язків у особливий період (реєстр. №1762).

Головуючий повідомив, що у сесійному залі присутній Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

О.Турчинов доповів проект закону про затвердження Указу Президента України "Про часткову мобілізацію" (реєстр. №1743). Він зазначив, що в останні дні відбувається різке загострення ситуації на сході України, значне зростання інтенсивності обстрілів. Учора наші позиції обстріляли понад 129 разів, що є рекордом з початку року. Загинули два військовослужбовці, 4 - поранені.

"Російські терористичні угрупування зухвало демонструють повне ігнорування домовленостей щодо припинення вогню. Вони вбивають не лише наших військових. Ви знаєте, що 13 січня під Волновахою ворожий снаряд обірвав життя 13 мирних жителів українського Донбасу.

На окупованій частині Донбасу розгорнуте військове угрупування з понад 36 тисяч осіб. Серед них 8 з половиною тисяч військовослужбовців регулярних військ Російської Федерації. Вони мають на озброєнні 542 одиниці танків, до 990 бойових броньованих машин, артилерійських систем, в тому числі систем залпового вогню 694 одиниці, реактивних комплексів "Точка У" - 4 одиниці, зенітно-ракетних комплексів - до 57 одиниць. Уздовж східної частини українсько-російського кордону у повній бойовій готовності перебувають біля 52-х тисяч російських військ зі значним наступальним потенціалом: понад 300 танків, більше 1800 бойових броньованих машин, більше ніж 750 артилерійських систем та реактивних систем залпового вогню, до 360 бойових літаків і ударних вертольотів.

Наразі триває злагодження батальйонних тактичних груп, особливий склад яких отримав досвід бойових дій у ході регулярних ротацій на території нашої країни", - повідомив Секретар РНБО.

О.Турчинов зазначив, що за цих умов можливі два основних сценарії. Перший - це відновлення ворогом широкомасштабних військових дій і наступ за активної участі Збройних сил Російської Федерації, наслідком чого може стати повномасштабна континентальна війна.

Другий сценарій передбачає спроби Кремля не допустити стабілізації ситуації в Україні, активізацію терористичної діяльності, перетворення протистояння у довготривалий збройний конфлікт з виснаженням економічного, воєнного, морально-психологічного потенціалу України та створенням передумов для реалізації своєї мети - знищення державності і незалежності України.

"Звідси виникає законне питання: чи готові ми до таких сценаріїв, які заходи вжиті і що потрібно для того, щоб не допустити поширення експансії на решту континентальної території України та забезпечити звільнення тимчасово окупованих територій?", - запитав він і зазначив, що час, що минув після Мінських домовленостей щодо припинення вогню, даремно не втрачено.

Секретар РНБО розповів про вжиті урядом заходи. Проте, за його словами, "негайною потребою залишається необхідність посилення бойової і мобілізаційної готовності наших Збройних Сил та інших військових формувань на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національної безпеки держави в умовах триваючої агресії Російської Федерації".

О.Турчинов повідомив, що з метою вирішення цих завдань Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення щодо проведення з 20 січня поточного року часткової мобілізації. Учора Президент України підписав відповідний указ, який передбачає три черги мобілізації, загальною тривалістю 210 діб. Також підписаний указ щодо призову на строкову службу та відповідного звільнення тих солдат строкової служби, що вислужили встановлений термін.

"Маємо бути свідомими того факту, що спецслужби Російської Федерації будуть робити все, щоб зірвати мобілізацію або, як мінімум, суттєво ускладнити її проведення, в тому числі і в цьому залі", - наголосив Секретар РНБО.

О.Турчинов далі зазначив: з метою уникнення помилок і недоліків перших хвиль мобілізації перед Міністерством оборони, Генеральним штабом, Національною гвардією, нашими прикордонниками поставлені завдання, що жоден військовослужбовець, жоден військовозобов'язаний не буде мобілізований без повного забезпечення одягом, взуттям, засобами особистої безпеки, зброї, тощо. Всі мобілізовані повинні пройти системне навчання та злагодження.

О.Турчинов підкреслив, що водночас із доукомплектуванням військових частин будуть вжиті заходи з поетапного звільнення протягом 2015 року військовослужбовців, що проходять службу у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, які були мобілізовані у 2014 році. При цьому військовослужбовців, які протягом року набули бойового досвіду, планується залучити у максимальній кількості до військового резерву.

"Ми створимо багатотисячний резерв, зокрема, оперативний резерв першої черги, залучення якого у випадку необхідності здійснюється безпосередньо командирами військових частин без участі військкоматів. Створення потужного резерву, підготовлених бійців, що мають бойовий досвід значно посилить боєздатність та мобілізаційний потенціал Збройних Сил і інших військових формувань", - додав він.

О.Турчинов відповів на запитання народних депутатів, уточнивши деякі положення.

Верховна Рада затвердила Указ Президента України "Про часткову мобілізацію", ухваливши відповідний закон 268 голосами.

Проект закону про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (реєстр. №1567) доповів Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Він повідомив, що Міністерство отримало чимало докорів стосовно того, що у цьому законопроекті є корупційна складова. Він звернувся до народних депутатів з проханням, якщо у них є аргументовані пропозиції, то У Мінекономіки готові їх розглянути.

А.Абромавичус зазначив, що проект має на меті зміну системи управління державною власністю і забезпечення приватних інвестицій у розвиток державних підприємств.

Міністр повідомив, що до переліку заборонених до приватизації  включено 1478 об'єктів. Згідно з критеріями статті 5 Закону "Про приватизацію" до нового переліку пропонується включити 551 об'єкт, зменшивши на дві третини.

З чинного переліку передбачається виключити 1251 підприємство – це морські порти, підприємства АПК, спиртової галузі, вугільної, авіаційної та хімічної галузей та машинобудування.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук у доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. Він також наголосив на необхідності його прийняття.

Під час обговорення народні депутати з всеукраїнського об'єднання "Свобода", висловлюючи свою незгоду, оточили трибуну для виступів і не реагували на прохання головуючого повернутися на свої місця.

В.Гройсман нагадав, що сьогодні Президентом України 15 січня оголошено Днем жалоби

О 12-й годині у сесійному залі була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання у пам'ять за невинно загиблими людьми.

В.Гройсман повідомив про проведення під час перерви засідання Ради коаліції і надав слово представникам фракцій, які висловили свої позиції щодо законопроекту за реєстр. №1567.

Представники фракцій коаліції повідомили, що вони пропонують повернути законопроект перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації уряду на доопрацювання.

Народні депутати 233 голосами направили законопроект на доопрацювання.

До порядку денного сесії було включено проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та приведення окремих положень у відповідність до норм діючого законодавства) за реєстр. №1766.

Фракції "Блок Петра Порошенка" і Самопоміч звернулися до головуючого з проханням оголосити перерву або надати можливість для виступу.

Головуючий надав слово керівнику фракції Самопоміч Олегу Березюку, який повідомив, що в країні склалася "надзвичайна ситуація і страшна ситуація". За його словами, хворі, які мають ниркову недостатність, практично втратили можливість мати якісний гемодіаліз. Справа йде про дні і години. Сотні людей не зможуть наступного тижня отримати цієї процедури, а це означає або бути критично хворим, або загинути.

О.Березюк зазначив, що така ситуація склалася через недобросовісну поведінку одного з учасників державних закупівель, який через Антимонопольний комітет вже тричі блокує проведення тендеру на закупівлю розхідних матеріалів для гемодіалізу. Він назвав компанії ТОВ "Укрпроммед" та ТОВ "Рубмед", які пов'язують з оточенням колишнього президента нашої держави Януковича.

Фракція вимагала від уряду та Міністерства охорони здоров'я негайно вжити всіх заходів для недопущення смерті сотні людей.

"Генеральний прокурор України повинен нарешті зайнятися цією справою, адже це смерть через невігластво або іноді і принципове невігластво і надприбутки. Прошу взяти цей виступ як офіційний запит до уряду України, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства внутрішніх справ, СБУ та Генеральної прокуратури України", - наголосив О.Березюк.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики) за реєстр. №1539 доповів Міністр соціальної політики Павло Розенко. Він зазначив, що у цьому проекті мова йде про декілька принципових змін до чинного законодавства України, які стосуються соціального захисту сімей з дітьми та надання додаткових гарантій працюючим батькам, які мають дітей з особливими потребами.

П.Розенко наголосив, що всі реформи соціальної сфери мають починатися із підвищення якості соціальних послуг. "Люди не повинні стояти в кілометрових чергах для того, щоб отримати від держави належну соціальну допомогу. І зменшення кількості довідок, зменшення кількості документів які, зокрема, потребують при наданні допомоги при народженні дитини це перший наш крок", - заявив Міністр і додав, що уряд не обмежиться цим кроком. За його словами, наступним кроком буде - суттєве спрощення надання субсидій на житлово-комунальні послуги нашим громадянам, ми спростимо дуже суттєво цю систему надання послуг, особливо коли стосується підвищення цін на житлово-комунальні послуги.

Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова констатувала, що новий склад уряду і Міністерства соціальної політики повністю продовжує ту політику, яка була розпочата попереднім урядом.

Л.Денісова повідомила, що Комітет підтримав цей проект повністю і пропонує прийняти його за основу.

Верховна Рада 277 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

До порядку денного сесії було включено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції (реєстр. №1767).

Народні депутати розглянули і прийняли за основу та в цілому ще один законопроект, який стосується вдосконалення чинного законодавства у сфері трудових відносин.

Проект Закону про внесення зміни до статті 25 Закону "Про відпустки" (щодо відпусток працівникам за місцем роботи на території проведення антитерористичної операції) за реєстр. №1543.

Парламентарії обговорили і за результатами голосування направили на доопрацювання законопроект про внесення змін до Повітряного кодексу України (щодо суб'єктів державної авіації) за реєстр. №1542.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо розкриття інформації (реєстр. №1545) доповів заступник Міністра фінансів Віталій Лісовенко. Він зазначив, що проектом пропонується зобов'язати всіх учасників ринку, тобто всі фінансові установи повинні розміщувати всю необхідну інформацію про їх діяльність, про істотну участь, про акціонерів, Наглядову раду, про фінансові плани, звітність на єдиному порталі в Інтернеті для користування споживачів, а також ввести поняття "єдиного вікна", тобто для споживача це буде дуже просто - зайти на єдиний портал і побачити всю картинку про фінансову установу. Зараз ця інформація розпорошена по різних базах. І для споживача дуже тяжко знайти цю інформацію і прийняти рішення.

Урядовець зазначив, що фінансування створення цієї єдиної бази буде в більшій частині профінансоване за рахунок технічної допомоги. За його словами, цей закон стоїть в матриці для отримання 250 мільйонів (євро транш) від Євросоюзу до Державного бюджету, який уряд очікує у лютому.

Законопроект 254 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Проект закону про технічні регламенти та оцінку відповідності (реєстр. №1065) доповіла народний депутат Олександра Кужель. Вона зазначила, що метою прийняття законопроекту є встановлення на основі положень Угоди про технічні бар'єри у торгівлі єдиних правових та організаційних засад діяльності у сфері технічного регулювання шляхом консолідації у окремому законодавчому акті норм законів "Про підтвердження відповідності" та "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності", а також Декрету Кабінету Міністрів від 10.05.1993 №46-93 "Про стандартизацію і сертифікацію".

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

В.Гройсман повідомив, що фракції коаліції і комітети підтримують прийняття цього законопроекту за основу та в цілому.

Народні депутати 251 голосом підтримали проект за основу та в цілому.

Парламентарії далі розглянули і прийняли за основу проект закону про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні (реєстр. №1256).

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду (реєстр. №1525) доповів голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський. Він зазначив, що проектом пропонується запровадити норми щодо поширення соціального захисту, передбаченого для військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, - на військовослужбовців, прийнятих на військову службу за контрактом на строк до закінчення особливого періоду або оголошення демобілізації, та надання військовослужбовцям строкової військової служби права на відпустку тривалістю 10 календарних днів;

Проектом також передбачається: звільнити під час дії особливого періоду з військової служби військовослужбовців строкової військової служби, які вислужили встановлені строки військової служби, та здійснення призову громадян на строкову військову службу; зменшити кількість підстав для отримання громадянами України відстрочки від проходження строкової служби; збільшити строків строкової військової служби незалежно від виду Збройних Сил України (18 місяців) та здобутого ступеня вищої освіти "магістр" (12 місяців); запровадити кримінальну відповідальність громадян за ухилення від призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу; уточнити підстави для звільнення військовослужбовців з військової служби в особливий період тощо.

С.Пашинський повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді за прийняти законопроект за основу та в цілому як закон та поінформував про уточнення, які пропонується внести до тексту законопроекту.

З урахуванням висловлених народними депутатами пропозицій законопроект 256 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули включений на ранковому засіданні проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та приведення окремих положень у відповідність до норм діючого законодавства) (реєстр. №1766).

Законопроект 277 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Парламентарії далі розглянули та 242 голосами прийняла за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов'язків у особливий період (реєстр. №1762).

За основу та в цілому було прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції (реєстр. №1767).

За результатами розгляду у другому читанні в цілому прийнято законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів) (реєстр. №1498).

В.Гройсман поінформував про ситуацію, яка склалася у аеропорту м. Донецьк, де зараз точиться запеклий бій, відбувається масивний штурм з боку сепаратистів. Але українські військові не залишають аеропорт.

Народні депутати оплесками привітали мужніх українських військовослужбовців, які захищають Україну.

Головуючий повідомив про заяву двох фракцій про надання можливості для заяви.

Народний депутат Єгор Соболєв звернувся до народних депутатів з ініціативою звільнити Генерального прокурора України В.Ярему за незадовільне розслідування злочинів, вчинених минулого року на Майдані.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання першої сесії відбудеться у п'ятницю, 16 січня.