Голова Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка пропонує внести до Верховної Ради проект постанови про доповідь Голови Національного банку України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 грудня 2014, 14:23

 

Голова Комітету Сергій Рибалка на засіданні в середу зазначив, що проект постанови включає три пункти: заслухати доповідь Голови НБУ щодо стану грошово-кредитного ринку України; за результатами обговорення доповіді визнати роботу Голови НБУ незадовільною; звернутися до Президента України з проханням внести на розгляд Верховної Ради питання про звільнення В.Гонтаревої із займаної посади.

Комітет також ухвалив рішення звернутися до Національного банку України з проханням надати інформацію про рефінансування банків.

"Які банки отримують сьогодні рефінансування і хто сьогодні купує долар на міжбанку. Суспільство має знати, хто заробляє на курсовій різниці, хто купує долар по 16, продаючи на чорному ринку за 22 гривні", - наголосив С.Рибалка.

Крім цього, на засіданні Комітету було створено робочу групу, до якої увійшли представники громадських організацій, що відстоюють інтереси позичальників і вкладників банків.

С.Рибалка заявив, що Комітет готовий виступити майданчиком для організації діалогу і знаходження компромісу між усіма сторонами для розв'язання проблеми реструктуризації валютних кредитів та інших проблем учасників "Фінансового майдану". За його словами, Комітет запросить взяти участь у роботі групи представників НБУ, Мінфіну, Мінекономіки та ключових парламентських комітетів.

Голова Комітету також заявив, що Комітет відкритий для всіх пропозицій. "Ситуація дуже серйозна і багато людей давно знаходяться на межі відчаю. Тому Комітет зробить все можливе, щоб був знайдений компроміс", - наголосив С.Рибалка.

Він повідомив, що сьогодні обсяг валютних кредитів становить близько 8 млрд. доларів з розрахунку по курсу 12 грн. за долар, половина з яких - іпотечні.