«Демонстрація кількості людей і парламентів, які беруть участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, свідчить, що інтерес не згасає. Цього разу майже 70 парламентів і парламентських асамблей, які представляють п'ять континентів, беруть участь у Саміті», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі національного телемарафону «Єдині новини». 

23-24 жовтня 2023 року Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук перебуває з офіційним візитом у Чехії, де вже вдруге відбудеться Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи. 

«Для нас дуже важливо, що всі, хто приїжджають сьогодні у Прагу, приїжджають заради України, говорять про Україну, про війну, про Крим, про філософію й архітектуру безпеки», — зауважив Спікер Парламенту України. Він додав, що визначальним є той факт, що продовжується діалог про згадані теми саме на парламентському рівні, адже парламенти ухвалюють одні з найважливіших рішень на рівні своїх країн із підтримки України. 

Окрім того, Голова Верховної Ради України акцентував, що цього разу відкриється дуже важливий напрям міжпарламентської дипломатії — країни Глобального Півдня. «Починається нова сторінка —  це дає вже перші свої результати. Змінюється голосування в ООН деяких країн Глобального Півдня, ми активно провадимо діяльність з країнами Латинської Америки, Африки та Азії», — зазначив він. Спікер Парламенту України наголосив, що росія традиційно має потужні відносини із Глобальним Півднем, — і це треба змінити: «Маємо замість російської пропаганди просувати інші наративи, наративи реальності, наративи правди, а для цього потрібна безпосередня комунікація з парламентаріями цих країн». 

Водночас Спікер Парламенту України зазначив, що під час двосторонніх зустрічей у межах офіційного візиту акцентуватиме на ряді тем, зокрема, деокупації Кримського півострова, подальшій підтримці відновлення територіальної цілісності України, шляху України до ЄС і НАТО та реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

«Будемо порушувати абсолютно всі теми, що стосуються відновлення України, тому що для нас це дуже важливо, щоби світ не замовчував і не втрачав інтерес. Саме через це сьогодні ми всі тут», — зауважив Руслан Стефанчук, наголосивши, що у Празі нині перебуває делегація Верховної Ради України — «усі проукраїнські сили, які на міжпарламентському рівні будуть комунікувати щодо України». 

«Настав час відвертих розмов і відвертих рішень. Будь-який конфлікт повинен одразу мати реакцію світової спільноти. Світова спільнота не має бути байдужою, тому що байдужість спонукає агресора», — насамкінець наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Другий Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи 24 жовтня Прага, Чехія”

25 жовтня 2023 15:41
25 жовтня 2023 15:20
25 жовтня 2023 12:48
25 жовтня 2023 12:12
24 жовтня 2023 15:50
24 жовтня 2023 11:22
24 жовтня 2023 09:28
24 жовтня 2023 09:15
23 жовтня 2023 19:25
23 жовтня 2023 19:14