10 жовтня 2024 року Верховна Рада України, відповідно до статті 131 Закону України «Про Регламенту Верховної Ради України», усунула неузгодженості в ухваленому 4 вересня 2024 року Законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми».

Прийнятий Закон врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів. Законодавче врегулювання цього питання – найефективніший інструмент захисту здоров’я населення.

Законом пропонується:

- встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);

- заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;

- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;

- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);

- зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;

- чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 грудня 2025 13:31
18 грудня 2025 13:15
18 грудня 2025 13:02
18 грудня 2025 12:47
18 грудня 2025 12:42
18 грудня 2025 12:39
18 грудня 2025 12:18
18 грудня 2025 12:04
18 грудня 2025 11:58
18 грудня 2025 11:53