4 вересня 2024 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми  (реєстр. №5148).

Прийнятий акт врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження.

Законом пропонується,  окрема:

встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);

заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;

заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні; 

заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);

зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;

чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Законодавче врегулювання цього питання – найефективніший інструмент захисту здоров'я населення.

Закон враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

06 грудня 2024 13:03
06 грудня 2024 12:57
06 грудня 2024 12:51
06 грудня 2024 11:49
06 грудня 2024 11:44
06 грудня 2024 11:41
05 грудня 2024 16:23
05 грудня 2024 16:15
05 грудня 2024 15:54
05 грудня 2024 15:25