Сьогодні парламентарії прийняли резолюцію «Смерть Олексія Навального і необхідність протистояти тоталітарному режиму владіміра путіна та його війні проти демократії».

У рамках дебатів, наша делегація неодноразово наголошувала на тому, що сьогодні справжньою опозицією є ті, хто воює зараз на боці України. Окрім того, закликали взяти до уваги, що на території рф досі перебувають українські політвʼязні, які перебувають у нелюдських умовах і зазнають особливо жорстокого поводження.

Разом із колегами українські парламентарії працювали над рядом дуже важливих правок, які доповнили резолюцію.У документі ПАРЄ чітко зазначила, що з моменту приходу до влади путін будує режим, метою якого є ведення війни проти демократії та перекроювання європейського і світового порядку, встановленого після розпаду колишнього Радянського Союзу.

Асамблея ще раз підтвердила, що за путіна рф перетворилася на фактичну диктатуру, та закликала:

офіційно визнати нелегітимність путіна як президента рф. Документ нагадує, що путін перебуває при владі безперервно з 2000 року, а поправки до Конституції рф, прийняті в липні 2020 року і визнані нелегітимними Венеціанською комісією та Асамблеєю, дозволяють йому залишатися на посаді до 2036 року; 

посилити режим санкцій проти росії як держави-спонсора тероризму, а також проти режиму лукашенка в білорусі;

визнати РПЦ як інструмент російського впливу та пропаганди, що не має нічого спільного зі свободою віросповідання та вираження поглядів, а також ставитися до Патріарха Кирила та російської православної ієрархії як до продовження неоімперської ідеології «русского міра» ( це була правка української делегації);

створити міжнародний механізм компенсації жертвам російської агресії проти України, до якого мають бути негайно переведені заморожені російські активи, а також створити спецтрибунал для розслідування злочину агресії проти України;

забезпечити притягнення росії до відповідальності за систематичне застосування тортур та інших форм жорстокого поводження, яких зазнали тисячі ув'язнених в рф, зокрема українські політв'язні, які незаконно утримуються в російських в'язницях з 2014 року, а також українські військовополонені.

Окрім того, Асамблея підкреслила, що згідно з міжнародним гуманітарним правом, російські нафтопереробні заводи повинні вважатися законними цілями військових атак.

«Дуже важливо, що Асамблея також закликала США – державу-спостерігача при Раді Європи – забезпечити, щоб законопроект Сенату про зовнішню допомогу, який включає військову допомогу Україні, був винесений на голосування без подальших затримок або в інший спосіб санкціонувати надання необхідної військової та іншої допомоги Україні якнайшвидше», — підкреслила членкиня делегації Євгенія Кравчук та додала, що « Резолюцію ПАРЄ щодо смерті Навального вдалося перетворити на ще один потужний документ з підтримки України та засудження агресії путіна».

Перед прийняттям Резолюції Комітет із юридичних питань ПАРЄ підтримав дві важливі правки до документа. Відповідно до прийнятих змін, Асамблея визнає, що режим путіна сповідує неоімперську ідеологію «русского міра», яку Кремль перетворив на інструмент розпалювання війни. Ієрархія Московського Патріархату РПЦ відстоює цю ідеологію, оголошуючи війну проти України та «сатанинського» Заходу «священною війною всіх росіян». Асамблея засуджує таку риторику і підкреслює, що підбурювання до вчинення злочину агресії, геноциду і воєнних злочинів є злочином саме по собі. Цю пропозицію вніс естонський делегат Ерік Крос.

«Дякуємо нашим справжнім друзям та доповідачам зазначених резолюцій Емануелісу Зінгерісу та Еріку Кросу за пророблену велику працю! Дякую нашим друзям за те, що вони з нами!», — наголосила парламентарка Лариса Білозір. 

Також сьогодні відбулася виставка «Пам'ять і плакати», присвячена 80-річчю порятунку болгарських євреїв під час Другої світової війни, організована Постійною делегацією Болгарії у ПАРЄ. Про це повідомила членкиня делегації Ірина Констанкевич.

Плакати, включені до виставки, тематично присвячені проблемі антисемітизму в нашому суспільстві та боротьбі з ним через мистецтво. Виставка нагадує про демонстрацію сильної громадянської солідарності та єдності, яка досягла урядових кіл, завдяки якій майже 50 000 болгарських євреїв було врятовано від депортації до концтаборів.

 

«У цьому проєкті є важливий меседж - Як пам'ять передається через покоління? У контексті російсько-української війни, ми розуміємо важливість закарбовувати все в пам’яті і відновлювати історичну справедливість», — підкреслила делегатка.





 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17