Верховна Рада України напередодні прийняла в цілому мобілізаційний Закон. Він має набути чинності  у другій половині травня,  через місяць з часу його публікації, яка настає одразу після підписання Президентом, — про це зазначила народна депутатка, заступниця Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук у ефірі телемарафону «Єдині новини».

Вона, зокрема, наголосила, що цей Закон необхідний для Збройних Сил України й українська армія його дуже потребує.

«Близько 90% громадян України, згідно з соціологічними опитуваннями, довіряють найбільше Армії. Так от, Армія каже, що «нам потрібен цей закон, нам потрібен він саме в такому вигляді, в якому його підготував профільний комітет, і який зрештою депутати вчора проголосували». Тому не можна бути в опозиції до Збройних Сил, одночасно кажучи, що ми віримо, довіряємо тощо», — підкреслила Євгенія Кравчук.

Народна депутатка також прокоментувала прибрані з Закону статті, які стосувалися демобілізації: «Це непросте питання, воно торкається реальних життів, долі, але воно також торкається відповідальності й долі всієї держави і країни».

За словами Євгенії Кравчук, коли відбувалося обговорення законопроекту, начальник Генерального штабу Збройних Сил України навів історичні паралелі, коли  Україна свого часу відмовилася від мобілізації.

«Це була одна країна, яка прийняла демобілізацію і дозволила повну демобілізацію, а не за певними категоріями, під час повномасштабної війни. Це була Українська Народна Республіка. А Центральна Рада, відповідний орган, так, як Верховна Рада,  тоді прийняла закон про демобілізацію під час війни. Що було далі, ми всі знаємо: Україна програла більшовикам, територію України окупували і наслідком була не тільки втрата державності, але й мільйони людей, які загинули під час Голодомору, під час великого червоного терору», — процитувала військового народна депутатка.

Окрім того, Євгенія Кравчук зазначила, що було б дуже необдуманим кроком додавати норму про демобілізацію у першу редакцію законопроекту. «Військове командування сказало, що ні, повної демобілізації не може бути, це могло б бути навесні — березень, квітень, травень 2025 року. Армія не може розійтися по домівках, коли ворог навпаки накопичує сили», — додала народна обраниця.

Коментуючи можливу реакцію міжнародної спільноти на можливу демобілізацію, Євгенія Кравчук наголосила, що норма про демобілізацію була б поганим сигналом для країн, які сьогодні допомагають Україні, зокрема, коли у США зараз розглядається питання допомоги Україні.  

За словами народної депутатки, у законопроекті закладені певні мотиваційні норми для військовослужбовців. Вона висловила сподівання, що з часом цей мотиваційний пакет і грошове, соціальне забезпечення, реабілітація воїнів будуть тільки розширюватися.

Народна депутатка також нагадала про прийняте Урядом рішення про додаткові 70 тисяч гривень для військових на передовій. Згідно з ним, одноразова винагорода нараховуватиметься військовослужбовцям і поліцейським за кожні 30 днів виконання бойових завдань на передовій. «Розширення мотиваційного пакету, щоб він дійсно запрацював, це одне з головних наших завдань. Як ми бачимо, на наступний день після рішення Верховної Ради Уряд прийняв постанову про додаткові 70 тисяч. Це додаткові кошти до базової заробітної плати, яка орієнтовно становить 20-25 тисяч, якщо воїн перебуває на передовій, це доплата бойових — 100 тисяч і 70 тисяч за 30 днів перебування, знову ж таки, на першій лінії. Тобто, загалом, це грошове забезпечення становить орієнтовно 200 тисяч гривень», — підкреслила Євгенія Кравчук.

За її словами, також важливим є питання відпочинку військових, які вже довгий час перебувають на війні. Воно дуже актуальне, дуже гостре й очевидно, що буде вирішуватися питанням чесних, справедливих ротацій і відновлення для військових і, звичайно, навчанням тих мобілізованих, які будуть належним чином підготовлені.

Євгенія Кравчук повідомила, що буде напрацьований комплексний закон, який буде стосуватися ротацій. «Як швидко він з’явиться, залежить від Уряду, бо вони мають це погодити з військовими. І це не може бути якесь просте рішення, щоб комусь сподобатися і зібрати лайки у Фейсбуці. Це дуже кропітка робота, яка стосується планування, компетенції військового керівництва. Тому це має розробити Міноборони, яке працює з Генеральним штабом. Як тільки він буде розроблений, презентований, обговорений, Верховна Рада його розгляне», — наголосила народна депутатка.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17