Цього тижня делегація Верховної Ради України перебуває у робочій поїздці до Норвегії. Це перший візит народних депутатів до Королівства Норвегія за час повномасштабної війни.

Візитом передбачається спільна робота українських парламентаріїв із Урядом та Парламентом країни, зокрема, щоб поінформувати про актуальну безпекову та гуманітарну ситуацію в Україні, поглибити пряму взаємодію між державами на всіх рівнях.

У перші дні візиту українська делегація провела ряд важливих зустрічей, зокрема, зі Спікером норвезького Парламенту Стортингу Масудом Гаракхані, якому вручили український прапор; Генеральним секретарем Стортингу Кірре Грімстадом, Омбудсманкою Ханне Гарлем, Державним секретарем Енн Марі Аанеруд, представниками Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони, керівниками фракцій і депутатами Стортингу.  

Під час спілкування колеги обговорили низку надважливих для України питань, пов’язаних з посиленням військової допомоги України, зокрема, обговорили підтримку Стортингу щодо розширення п’ятирічної оборонної Програми імені Фрітьофа Нансена; участі норвезької сторони у процесах, пов’язаних із поверненням українських дітей після примусової депортації російськими окупантами; подальшої підтримки Норвегією санкцій проти росії; визнанням Норвегією Голодомору геноцидом українського народу, перспективи подальшої співпраці Верховної Ради України з норвезьким  Стортингом.

Окремо українські делегати висловили вдячність Норвегії за лідерство в імплементації пунктів 3 і 4 Формули миру Президента України Володимира Зеленського та активну участь у міжнародних зусиллях задля нашої перемоги.

Голова делегації  Галина Михайлюк подякувала Норвегії за безпрецедентну підтримку і поглиблене міжпарламентське співробітництво. «У травні минулого року спікери двох парламентів підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо спільних рамок підтримки парламентської демократії. Сьогодні ж ми продовжуємо розвивати парламентський діалог, зокрема, ділимося досвідом роботи українського Парламенту в умовах війни й обмінюємося провідними законодавчими практиками», — зазначила парламентарка.

«Ми тут, щоб висловити вдячність нашим норвезьким партнерам за підтримку. Вдячні норвезьким партнерам за допомогу. Зробимо все, щоб ця підтримка лише посилювалася», — підкреслила членкиня делегації Юлія Гришина. Вона також повідомила, що після зустрічі з норвезькими парламентаріями було розіслано листи всім членам Стортингу з пропозицією створити групу дружби з Україною.


Членкиня делегації Ірина Констанкевич, зі свого боку, також подякувала норвезьким колегам за постійну підтримку та закликала Стортинг до визнання Голодомору геноцидом українського народу.

«Наголосила, наскільки це важливо, особливо в умовах сьогоднішньої війни і геноцидної політики наступника срср росії. Це приклад того, що непокаране зло завжди повертається», — зауважила Ірина Констанкевич. — «Вкотре дякуємо Норвегії за допомогу, безапеляційну підтримку, внесок у Перемогу України над російським агресором та пришвидшенням миру у Європі».

Українські парламентарії подарували норвезьким колегам кілька примірників  першого англомовного випуску журналу Reporters, де зібрані 155 найсильніших документальних кадрів від провідних фотографів і фотографок країни про те, як  українці боряться і будуть боротися до Перемоги над абсолютним злом.

Також,  у перший день свого візиту, народні депутати України відвідали музей  авіації Норвегії, в якому знаходяться симулятори для тренування пілотів винищувача F-16. Саме на таких симуляторах тренуються наші українські пілоти у Данії за кошти Норвегії.






 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17