На засіданні Комітету головує Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи, Голова Комітету ПАРЄ з питань недискримінації та гендерної рівності Марія Мезенцева.

Інформуючи про засідання Комітету, Марія Мезенцева повідомила, що доповідачкою для окремої думки на тему — «Насильство та мова ворожнечі проти політиків: загроза демократії» — обрано народну депутатку України Євгенію Кравчук. «Вітаю колегу з обранням промовицею. Обговорили кейси нападів на політикинь, приклади булінгу, переслідувань, погроз життю та здоров’ю», — зазначила Марія Мезенцева.


Вона також поінформувала, що вже більше трьох років розглядається підготовка резолюції «Становище національних меншин в Україні». За словами парламентарки, колега із Сербії відкликала свою кандидатуру й у квітні буде визначено нового доповідача. «Нагадаю, це був сьомий критерій перед відкриттям перемовин щодо членства України в ЄС. Венеційська комісія продовжує моніторинг цієї теми, а Український Парламент, зі свого боку, прийняв три законопроекти щодо цього», — зазначила очільниця української делегації.


Водночас під час засідання Комітету був розглянутий текст резолюції «щодо сприяння інклюзивної участі у парламентському та політичному житті», доповідь за якою робила народна депутатка України Марина Бардіна. «Марина дуже влучно поділила проблематику на чотири блоки й провела опитування 46 парламентів. Виокремила досягнення законопроекту Верховної Ради України щодо декретних відпусток для батьків (татів), проведення засідань комітетів онлайн, а також потреби більшої інклюзивності для парламентаріїв — батьків у догляді за їхніми дітьми на території приміщень Верховної Ради України та комітетів. Чекаємо голосування у ПАРЄ згодом», — зазначила Марія Мезенцева.

За її словами, також розглядалася резолюція «Свобода вираження думок і зборів ЛГБТ в Європі», авторства колеги з Бельгії Крістофа Лакруа. Марія Мезенцева повідомила, що текст резолюції пропонує визнати право на реєстрацію шлюбу одностатевими парами. Вона нагадала, що Міністерство оборони України та Міністерство юстиції України підтримали законопроєкт №9103, який має на меті дозволити українцям укладати реєстровані (цивільні) партнерства.

Окрім того, на засіданні Комітету розглянули текст доповіді «Сексуальне насильство проти чоловіків та хлопчиків» за участю Джері Вільямса, Генерального директора організації SurvivorsUK та Катаріни Гамбір, Старшої наукової радниці Комісії у справах жінок-біженців. «Дуже важливим порушеним питанням було насильство, пов’язане з міжнародними збройними конфліктами. Конкретним прикладом стала російська збройна агресія проти України, де використовується насильство як зброя та пряме зловживання силою», — наголосила Марія Мезенцева.

Нині Комітет із питань рівності та недискримінації ПАРЄ продовжує свою роботу.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17