На початку роботи сесії було обрано нового Президента ПАРЄ Теодороса Руссопулоса (Греція), який замінив на цій посаді Тіні Кокса. До цього Теодорос Руссопулос був Віцепрезидентом групи EPP та Головою Комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців та переміщених осіб. Після Тіні Кокса він став 35-м Президентом ПАРЄ з 1949 року та першим громадянином Греції, який посів цю посаду. Термін повноважень Президента становить один рік і може бути продовжений один раз.

У своїй вступній промові новообраний Президент згадав 24 лютого 2022 року, день повномасштабного вторгнення росії в Україну.

  «Ми всі були свідками жорстокого, нещадного та невиправданого нападу росії, яка тоді була членом цієї Ради, на вільну країну Україну…. Відтоді українські громадяни, а особливо діти, страждають, щодня живуть у страху смерті, а не в надії на щастя», – зазначив Теодорос Руссопулос під час виступу. — Я не здивую вас, якщо скажу, що під час мого президентства Україна та забезпечення відповідальності за жахливі злочини, скоєні на її території, будуть моїм головним пріоритетом».

Зі свого боку, виступаючи перед Асамблеєю в рамках презентації звіту про роботу ПАРЄ, колишній Президент ПАРЄ Тіні Кокс (Нідерланди) назвав агресію росії проти України провідною темою роботи Асамблеї.

«Війна, яку ніколи не слід було починати, і тепер це має закінчитися якнайшвидше. Ми не можемо втратити більше людей, більше дітей, більше шансів на майбутнє, – сказав Тіні Кокс. — Нам терміново потрібен мир, і нам терміново потрібна справедливість для всіх».

Як повідомила Голова української парламентської делегації Марія Мезенцева, одним із пріоритетних питань зимової сесії ПАРЄ-2024 буде проведення невідкладних дебатів щодо становища українських дітей за онлайн-участі першої леді України Олени Зеленської.

Також на порядку денному – дискусія про глобалізацію під час криз і війн та роль Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) в умовах агресії російської федерації проти України за участю Генерального секретаря ОЕСР Матіаса Корманна.

За результатами першого дня засідання, члени постійної делегації ПАРЄ, народні депутати України були обрані на керівні посади Парламентської Асамблеї Ради Європи. Зокрема, Марія Мезенцева продовжує роботу на посаді Голови Комітету рівності та недискримінації, а Олена Хоменко на посаді Віцепрезидентки ПАРЄ. Народну депутатку Лесю Василенко обрано першою заступницею Голови правового Комітету, народного депутата України Олексія Гончаренка — Головою Комітету з міграції, біженців та переміщених осіб (вперше українець посів цю посаду!), Євгенія Кравчук увійде до складу Комітету з питань регламенту, імунітетів та інституційних питань, який забезпечує належне застосування регламенту Асамблеї.


Також, до Дня Соборності України, українська делегація утворила в кулуарах Асамблеї символічний ланцюг єдності, до якого доєдналися  43 країни Ради Європи. 




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17