На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, виступаючи на Берлінському зовнішньополітичному форумі 2023.

Вона наголосила, що нинішні інтеграційні процеси в Європейському Союзі не є зсувом на Схід, як багато хто вважає, а є радше зсувом у бік цінностей. «Те, як змінилася політика ЄС щодо України за останні два роки, є свідченням того, що ЄС намагається стати справді сильним, впливовим, потужним геополітичним гравцем», - сказала голова Комітету. Вона переконана, що закріпитися в цій роль Євросоюз може, ухваливши у грудні рішення щодо приєднання нових членів, в тому числі і України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за історичне рішення про надання кандидатського статусу Україні. Вона зауважила, що Україна довела, що навіть в умовах жорстокої війни здатна зосередитись на реформах для інтеграції в ЄС, на своїй домашній роботі із виконання необхідних вимог. А також, за словами голови Комітету, саме Україна знову відкрила дорогу тим країнам, які давно прагнули приєднання до ЄС, але застрягли на цьому шляху, як от держави Західних Балкан. Вона, водночас, наполягла, що процес інтеграції нових членів до ЄС не має бути залежним від внутрішніх реформ у Європейському Союзі. «Щоби ці країни не стояли знову під дверима і не чекали, поки дискусія щодо реформ завершиться», - наголосила голова Комітету. Вона також висловила сподівання що ЄС підтримає Україну у зміцненні інституційної спроможності, бо імплементація права Євросоюзу в національне законодавство вимагає великої інституційної спроможності. І це та сфера, де Україна також розраховує на підтримку європейських партнерів, так само, як на їхній досвід і їхню експертизу у процесах, які вони вже проходили.

Щодо кроків та етапів євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна зацікавлена у тому, щоби якнайшвидше зі свого боку зробити все, що від неї вимагається. «Але, насамперед, ми розуміємо, що нашим основним пріоритетом є перемога у війні. Без цього ми не зможемо повністю зосередитись на реформах, на відбудові, на поверненні своїх громадян. Тому для нас наразі найголовнішим є переконатися, що ми з ЄС одностайні. І що вони готові разом з нами стояти у цій битві проти росії. І не повинно бути розбіжностей у тому, як ця війна має завершитися. Для того, щоби ми разом могли будувати європейську демократичну спільноту, засновану на цінностях.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17