Конференція комітетів у справах ЄС парламентів Європейського Союзу та партнерів ухвалила підсумковий документ, в якому висловила сильну підтримку Україні. Ця підтримка стосується багатьох сфер та аспектів, як от надання допомоги Україні стільки, скільки буде потрібно, аж до повного відновлення територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах. Резолюція, зокрема, закликає до постачання зброї та боєприпасів Україні, ухвалення Ukraine facility - фінансового механізму ЄС на підтримку України. Також закликає інституції ЄС та країни-члени прискорити роботу, спрямовану на використання заморожених активів росії для відновлення та реконструкції України.

Важливим аспектом у документі є твердження про те, що всеосяжний, справедливий і міцний мир в Україні має бути досягнутий на основі цілковитої поваги до її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності, в її міжнародно визнаних кордонах.

Також учасники COSAC у резолюції наголосили на важливості притягнення до відповідальності керівництво росії за агресивну війну проти України, а також будь-кого, хто брав участь або скоїв воєнні злочини в Україні. Зважаючи на це в документі висловлена цілковита підтримка розслідуванням Міжнародного кримінального суду в Україні, а також підтримка створення Спеціального трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України та визначення майбутніх механізмів компенсації.

Не менш важливим є заклик у документі ухвалити нарешті 12-й пакет санкцій проти росії, а також активізувати зусилля, у співпраці з партнерами, щоб заблокувати будь-які спроби рф обійти ці санкції. У документі вітають резолюцію Європейського парламенту від 9 листопада 2023 року, яка містить заклик до повної заборони імпорту російського скрапленого газу та заборони транспортування російської нафти і скрапленого газу через територію ЄС. Окрім цього, COSAC засуджує навмисні атаки росії на українську цивільну та критичну інфраструктуру, а також повторює своє рішуче засудження незаконної депортації дітей та українських громадян до росії й білорусі і вимагає, щоб ці країни гарантували українцям негайне та безпечне повернення додому.

Щодо європейської інтеграції України COSAC висловлює підтримку процесу розширення ЄС, та приєднання України на основі виконання вимог, передбачених процесом розширення. А саме розширення ЄС учасники конференції вважають геостратегічною інвестицією в мир, безпеку, стабільність і процвітання Євросоюзу. «Це рушійна сила для покращення економічних і соціальних умов європейських громадян, зменшення розбіжностей між країнами та підтримка цінностей, на яких засновано ЄС», - йдеться у документі.

На конференції комітетів у справах ЄС парламентів Європейського Союзу та партнерів працювала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук та членкиня Комітету Олена Вінтоняк. Коментуючи ухвалення підсумкового документу COSAC, Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала його важливим досягненням, адже документ врахував зауваження української делегації та її партнерів. Вона впевнена, що ця резолюція є ще одним виявом сильної підтримки України з боку її європейських партнерів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17