Український Уряд виділив першу суму в розмірі 2,5 млрд грн для тих, хто обмінюватиме житлові сертифікати за знищене житло. Надалі відповідну компенсацію зможуть отримати й ті особи, що втратили свої домівки на нині окупованих територіях.

Про це розповіла народна депутатка, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«З серпня при органах місцевого самоврядування активно почали працювати створені комісії, які фіксували знищення окупантами житла, оформляли та генерували за допомогою цифрових інструментів житлові сертифікати. Станом на сьогодні вже понад 5 тис. заяв за зруйноване житло подано до відповідних комісій, вони перебувають на розгляді. Лідери за поданням заяв – Харківська та Київська області. Станом на сьогодні сформовано майже 500 житлових сертифікатів на суму майже 1 млрд грн», — зазначила парламентарійка.

За її словами, у листопаді очікуються перші обміни житлових сертифікатів безпосередньо на ту домівку, яку обиратимуть люди. При цьому власники сертифікатів самостійно обиратимуть і населений пункт, і тип житла – первинний чи вторинний ринок нерухомості.

«У цьому сенсі держава людину не обмежує. Сподіватимемося, що перші щасливі сім’ї в листопаді вже отримають домівки. Що стосується тих осіб, які мають зруйноване житло на тимчасово окупованих територіях, то ми задали на рівні закону загальну рамку, щоб вони також мали можливість отримувати житлові сертифікати. Зараз ми чекаємо, поки уряд ухвалить відповідне рішення, бо він поступово реалізує програму компенсацій», — пояснила народна депутатка.

Вона нагадала, що з моменту старту програми «єВідновлення» у травні понад 20 тис. сімей отримали відшкодування до 200 тис. грн.

«Ця програма зараз набирає оберти й користується популярністю серед жителів Харківської, Херсонської та Київської областей. Другий етап активно запрацює зараз – це компенсації за зруйноване житло. Ми внесли зміни до законодавства, і з 1 січня активно почнуть отримувати компенсації ті люди, які витратили власні кошти й відремонтували власне пошкоджене житло. Сподіваємося, що 4 і 5 етапами, які запровадить уряд відповідними постановами, буде компенсація за житло, зруйноване на тимчасово окупованих територіях та компенсація за пошкоджене житло на суму, що перевищує 200 тис. грн», — наголосила політикиня.

Вона додала, що наразі через «Дію» подано більш як 547 тис. заяв про зруйноване чи пошкоджене житло.

«Це величезна кількість – понад 35 млн квадратних метрів зруйнованого та пошкодженого житла по всій Україні. Сумні лідери – Донецька, Київська, Харківська області. Дуже багато пошкодженого і зруйнованого житла в тих містах, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, зокрема Маріуполь. Ми постійно комунікуємо з представниками місцевої влади, щоб завдяки запровадженню різних механізмів люди отримували компенсації, щоб вони були максимально ефективними та дієвими», — сказала Олена Шуляк.

Вона підкреслила, що сьогодні є багато сучасних способів зафіксувати, що справді житло зруйноване, навіть якщо воно перебуває на непідконтрольній території. Зокрема йдеться про супутникові знімки чи використання інших технічних засобів.  

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51