У засіданні взяли участь депутати Верховної Ради України та їхні колеги з Європейського Парламенту. Учасники обговорили стан прогресу України у виконанні семи умов, якими супроводжувалося надання кандидатського статусу на вступ до ЄС. А також підтримку України з боку ЄС у контексті численних криз і середовища глобальної безпеки, що стрімко змінюється.

Співголова Парламентського Комітету асоціації з українського боку Вадим Галайчук зазначив, що прогрес України у виконанні семи умов щодо кандидатства є суттєвим. «Ми розуміємо, що після звіту Єврокомісії щодо розширення ми матимемо додаткові виклики. Тому погодилися, що після того, як звіт буде оприлюднено, проведемо зустріч Парламентського Комітету Асоціації, щоб обговорити, як ми можемо змінити та адаптувати нашу роботу, враховуючи ці завдання і виклики», - сказав Вадим Галайчук. Він зауважив, що допомога Європейського парламенту під час виконання Україною семи умов була дуже важливою. Завдяки їй, і Україна, і ЄС мали розуміння процесу та вимог. За словами Співголови ПКА з українського боку, Україна майже повністю виконала усі сім вимог. Залишаються деякі двосторонні питання, як от питання нацменшин, які все ще у процесі виконання.

Перша заступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що виконання Україною семи вимог ЄС - це спільна роботи багатьох політичних сил в українському Парламенті. «Тішуся, що Європейська Комісія надала попередню усну оцінку щодо прогресу у виконанні цих вимог. Це дало змогу нам пріоритезувати завдання і чітко розуміти деталі за кожним із пунктів», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зауважила, що наразі все ще залишаються завдання у сфері боротьби з корупцією, над якими Україні треба працювати. Це, зокрема, посилення спроможностей НАБУ, а також незалежності САП. «Законопроєкти, що регулюють ці питання, були зареєстровані у Верховній Раді. Сподіваюся, вони будуть винесені на пленарні засідання невдовзі», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також закликала усі гілки влади в Україні та громадянське суспільство мобілізуватися і продемонструвати таку ж єдність, як і перед наданням Україні кандидатського статусу з тим, щоби отримати політичне рішення про відкриття переговорів про членство в ЄС вже до кінця цього року.

Заступниця Голови Української частини ПКА Інна Совсун зазначила, що усі політичні сили в Україні одностайні в трьох питаннях - це військова допомога Україні, щоб забезпечити перемогу над Росією, послаблення РФ, в тому чисті санкції, які потребують подальшого посилення, а також європейська інтеграція України. В цьому контексті вона наголосила, що вкрай важливо працювати над посиленням інституційної спроможності України, бо обсяг роботи, який чекає на Україну є величезним.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала європейських колег памяти ціну свободи і демократичних цінностей, працюючи над санкціями проти РФ. «Іноді доводиться платити більше за їжу, щоб мати основне людське право - право на життя, право на майбутнє. Бо якщо Україна впаде, якщо вільний світ не спроможеться докласти достатньо зусиль, щоб перемогти Росію, - це стане ефектом доміно для нападу на інші вільні держави», - сказала вона.

Обговорюючи питання підтримки України з боку ЄС у контексті глобальної безпеки, Керівник Східноєвропейської програми та старший науковий співробітник з питань України Польського інституту міжнародних відносин Даніель Шеліговський зауважив, що війна Росії в Україні - це не війна за територію. Це війна на знищення держави Україна. Тому, будь які територіальні поступки жодним чином не вгамують Росію. Він впевнений, що Росія готується до тривалої війни в Україні, тому єдність США та ЄС у питанні підтримки України є, як ніколи, важливою.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17