13-15 жовтня в Івано-Франківську пройшов шостий Міжнародний форум Східної та Центральної Європи VIA Carpatia. Програма заходу стосувалась актуальних подій в Україні і світі - та складалась з університетських лекцій, публічних дискусій, зустрічі з військовими письменниками, церемонії вручення премії Станіслава Вінценза, перегляду фільму «Чубай. Говорити знову», мистецьких виставок тощо.

Ініціатором форуму є голова підкомітету з питань культури Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький. Також до події приєднались представники Комітету Микита Потураєв, Володимир В’ятрович і Софія Федина, членкиня Комітету з питань транспорту та інфраструктури Оксана Савчук.

Так, в перший день форуму Володимир Вятрович прочитав лекцію «Як домовитися з минулим? Що таке і навіщо потрібна політика національної пам’яті?», Микола Княжицький - «Відновлення після війни: подолання демографічної кризи як шлях до успіху України».

На третій день форуму народні депутати Микита Потураєв, Софія Федина, Володимир В’ятрович долучились до перегляду документального фільму Миколи Княжицького «Церква без Христа» про важливість заборони діяльності російської православної церкви в Україні. Зйомки фільму відбувались у деокупованій Бородянці, у Києві, Полтаві, Чернівцях, Львові та на Івано-Франківщині. «Те, що я показую у фільмі - лише ілюстрація набагато більшої та небезпечної історії про те, як російська церква пройшла еволюцію від агітаторів "русского міра" до терористів», - говорить Микола Княжицький.

У цьому контексті народні депутати наголосили на нагальності законодавчого врегулювання питання діяльності РПЦ. «Ми надто довго йшли до того, щоб з’явились законопроєкти. Вони з’явились. Ще надто довго йшли до того, щоб вони змогли отримати шанс з?явитися в залі», - сказав Микита Потураєв.

Для відома, зараз на розгляді Верховної Ради України є такі акти:

1) проєкт Закону про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій (реєстр. №8221);

2) проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо заборони діяльності релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України (реєстр. №7213);

3) проєкт Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо передачі в безоплатне користування комплексів споруд Почаївської Успенської лаври та Києво-Печерської лаври Православній Церкві України (реєстр. №8012);

4) проєкт Закону про заборону Московського патріархату на території України (реєстр. №7204);

5) проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання діяльності релігійних організацій (реєстр. №8262);

6) проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій (реєстр. №8371);

7) проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо встановлення обмежень щодо здійснення свободи сповідувати релігію або переконання, які необхідні для охорони громадської безпеки та порядку, життя, здоров'я і моралі, а також прав і свобод інших громадян (реєстр. №8371-1);

8) проєкт Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України про розірвання з Українською православною церквою московського патріархату договору оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври (реєстр. №9179).

З висновками профільного Комітету можна ознайомитись тут.

 

Серед спікерів форуму також були Віталій Портников, Мирослава Барчук, Анжеліка Рудницька, Ростислав Держипільський та інші.

Поряд з панельними дискусіями відбулась літературно-мистецька зустріч «Слово у війні». Це книжкова толока, на яку до Івано-Франківська приїхали приблизно два десятки військових письменників, зокрема просто з фронту.

Премію імені видатного друга України, польського філософа та літописця Гуцульщини Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів» цьогоріч вручили Йосифу Зісельсу - співкерівнику Асоціації єврейських організацій і громад України, борцю за права людини, дисиденту радянської доби. З початку повномасштабної війни Йосиф Зісельс ініціював велику допомогу українцям, які постраждали від російської агресії.

 

Текст підготовано Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17