11 жовтня 2023 року Освітній центр Верховної Ради України провів міжнародний парламентський онлайн-урок «Іспанія на підтримку України» за участю Надзвичайного й Повноважного Посла Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопеса-Аранда Хагу, Надзвичайного й Повноважного Посла України в Королівстві Іспанія Сергія Погорельцева, а також Радника-посланника Посольства України в Іспанії Дмитра Матющенка.

Запрошені спікери розповіли про парламентську дипломатію, підтримку України з боку Іспанії в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну, а також поділилися власними інсайтами щодо міжнародних відносин між обома країнами.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу підкреслив, що його країна, беззаперечно, підтримує Україну в усіх галузях, включаючи й вступ до Європейського Союзу: «Ми не приймаємо силу як спосіб вирішення міжнародних спорів. Народ Іспанії підтримує Уряд країни в тому, аби надавати підтримку Україні стільки, скільки це буде потрібно, – і на шляху до євроінтеграції та повоєнної відбудови також».

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Іспанія Сергій Погорельцев максимально детально розповів про всі галузі допомоги Іспанії Україні, включаючи мілітарну, фінансову, гуманітарну та дипломатичну: «Україна та Іспанія є близькими за дуже багатьма параметрами. Задовго до лютого 2022 року, а точніше з лютого 2014, Іспанія рішуче засуджує військову агресію рф проти України, підтримуючи суверенітет і територіальну цілісність  України й надаючи всю можливу допомогу. Саме в ці часи, часи історичних випробувань для України, закладається фундамент розвитку майбутніх відносин із країнами, з якими нас єднають спільні цивілізовані цінності, зокрема, і з Іспанією».

Радник-посланник Посольства України в Іспанії Дмитро Матющенко, відповідаючи на запитання аудиторії під час заходу, розповів про дії Посольства від першого ж дня вторгнення росії, підкресливши незмінну підтримку нашої країни Іспанією, а також подякував Освітньому центру Верховної Ради України за запрошення на захід: «Перші дні з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ми зустріли більш ніж болісно. Але ми намагалися зробити все можливе, що залежало від нас, це був безпрецедентний рівень викликів, на який, я впевнений, ми гідно відповіли. Для мене особисто найкращий результат — це коли ми бачимо сталу політичну, економічну, фінансову, військову підтримку з боку Іспанії для України, приязне ставлення з боку іспанського суспільства до українців, незмінні обсяги в підтримці».

У другому блоці уроку всі гості змогли отримати безцінні знання про політичний устрій Іспанії, особливості й історію її парламентської системи, а також узяти участь в інтерактивній тематичній вікторині, перевіривши й закріпивши отримані знання.

Такий захід за участю поважних українських і закордонних дипломатів, який поєднав у собі не лише інформацію про сьогодення дипломатичних відносин між Україною та Королівством Іспанія, а й розповідь про їхнє становлення й розвиток, безперечно, є унікальним й увиразнює міцний зв’язок між нашою країною та її партнерами, а також їхню готовність усебічно підтримувати нас на шляху розбудови демократичного суспільства та його громадянської освіти.

Урок проведено за підтримки Американські ради з міжнародної освіти, Програми USAID «РАДА: наступне покоління»

Переглянути запис заходу можна на фейсбук-сторінці Освітнього центру: https://fb.watch/nDu3bd29JA/


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17