У четвер, 24 серпня голови комітетів Верховної Ради України зустрілися з делегацією об’єднання міжнародних парламентаріїв United for Ukraine (U4U).

Парламентарії прибули з понад десяти країн (Польщі, Литви, Естонії Бельгії, Німеччини, Швеції, Іспанії, Португалії, Ірландії, Ісландії, Фінляндії, Австрії, Болгарії та  Канади), аби підтримати Україну та привітати її з Днем Незалежності.

На зустрічі парламентарії обговорили нагальні питання допомоги Україні на шляху до перемоги та недопущення критичної гуманітарної ситуації. Також було порушено питання налагодження співпраці з країнами Глобального Півдня та надання Україні засобів протиповітряної оборони.

«Ми прагнемо миру, але питання — якого миру. Мир має бути на основі міжнародного права та безпеки. Але росіяни хочуть миру в обмін на території. Це неприйнятно для міжнародної спільноти», — наголосив Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

У контексті перемовин із країнами Глобального Півдня представники Іспанії та Португалії запевнили, що готові використовувати свої зв’язки, щоби залучити якомога більше держав південної півкулі до підтримки України на міжнародній арені.

«Немає великих чи маленьких країн, коли йдеться про захист держави. Ми не приймемо гібридного формату трибуналу, нам потрібен міжнародний. Інакше ми не побачимо путіна та його друзів у суді», — заявила заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Керівник Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Ми зараз зосереджені на Україні. Тому теж докладемо всіх зусиль, щоби залучити Глобальний Південь на наш бік», — додала членкиня Комітету у закордонних справах Риксдагу Королівства Швеція Катаріна Толгфорс.

У питанні підтримки сил протиповітряної оборони делегати погодилися, що це важливо, адже може врятувати життя тисячам українців.

«росія не залишила своєї ідеї заморозити нас. Якщо не вбити, то заморозити холодом. Тому цієї зими знову очікуються нові атаки по критичній інфраструктурі. Ми маємо бути захищеними. Кожне українське місто потребує захисту», — наголосила Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Наостанок парламентарії акцентували на важливості продовження співробітництва у форматі як загальних, так і двосторонніх зустрічей.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51
09 травня 2024 17:47