Верховна Рада України 10 червня 2023р. прийняла в другому читанні та в цілому Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках (реєстр. №5322).

Закон спрямований на імплементацію Регламенту (ЄС) №1227/2011 про доброчесність та прозорість на оптовому енергетичному ринку (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) - Регламенту REMIT.

Регламент REMIT - це набір європейських правил та практик, який спрямований на попередження зловживань на оптових енергетичних ринках та який передбачає відповідальність за маніпуляції учасників оптових енергетичних ринків.

Запровадження таких норм є передумовою формування конкурентного та прозорого енергетичного ринку, що гарантуватиме побутовим та непобутовим споживачам справедливі ціни.

За словами Голови Комітету Андрія Геруса, Закон 5322 є чи не найбільш значущим законопроектом Верховної Ради України IX скликання у енергетичній галузі.

Представники Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Представництва ЄС в Україні, USAID Проєкту енергетичної безпеки у своїх листах до Комітету постійно наголошували на важливості його прийняття.

Більше того, прийняття цього Закону стало умовою отримання від Світового банку 1,5 млрд доларів в рамках операції з кредитування політики розвитку, що готується для України.

З ухваленням цього Закону Україна зможе перейти до подальшої інтеграції енергетичних ринків з європейськими, зокрема в частині комерційних операцій. У такий спосіб Україна зможе збільшити обсяги експорту електричної енергії до ЄС, а в умовах дефіциту - імпорту.

Крім того, прийняття Закону було необхідним для виконання міжнародних зобов'язань щодо транспозиції та імплементації в українське законодавство Регламенту REMIT, які Україна взяла на себе відповідно до умов Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

Нагадаємо, Закон визначає низку ключових елементів щодо підвищення прозорості на оптових енергетичних ринках, а саме: 

- запровадження інструментів протидії зловживанням на оптових енергетичних ринках;

- встановлення заборони маніпулювань;

- визначення вимог розкриття інсайдерської інформації учасниками ринків;

- зобов'язання компаній, які організовують торгові операції, повідомляти про підозрілі операції;

- посилення повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) щодо проведення розслідувань зловживань та встановлення жорстких санкцій за маніпулювання на енергетичних ринках, а також за торгівлю на основі інсайдерської інформації.

Відтепер визначення маніпулювання на оптових енергетичних ринках існуватиме на рівні закону. Крім того, НКРЕКП затвердить невичерпний перелік практик, які можуть бути розцінені як маніпулювання або спроба маніпулювання на енергетичних ринках.

Детальніше про Закон читайте в спецпроекті Комітету - remit.in.ua

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51