Напередодні професійного свята медійників відбулося відкриття фотовиставки «Україна: Журналісти на передовій», ініціатором та організатором якої виступила Національна спілка журналістів України. Експозиція демонструє 40 робіт відомих українських воєнних журналістів, які працюють сьогодні на лінії фронту.

Участь у заході взяли герої фотовиставки, які фіксують страшні злочини російської федерації на передовій, родичі їхніх загиблих колег. Від Верховної Ради України до відкриття експозиції долучився народний депутат, Перший заступник Голови Комітету з питань свободи слова Євгеній Брагар.

Коментуючи надзвичайно важливу роль фронтових журналістів, Євгеній Брагар наголосив, що фіксація будь-яких воєнних злочинів, які відбуваються нині на території України, матиме вагоме значення для подальших судових процесів над державою-терористом росією.

«Після війни в нас настане період, коли запрацює міжнародний  трибунал. Буде дуже важливо притягувати до відповідальності військових російських злочинців. Такий процес був у Руанді, у Югославії, після Другої світової війни він відбувався над нацистськими злочинцями, над японськими мілітаристами, — нагадав народний депутат. —  Коли цей момент настане для російських військових, дуже важливо буде відшукати кожного злочинця і зібрати доказову базу для кожного злочину. Тут робота журналістів набуде особливої ваги, а будь-яка публікація стане доказовою базою в судовому процесі».

Журналіст телеканалу «Рада» Олег Решетняк, який саме повернувся із передової, з гарячих точок Донбасу, зазначив, що ця війна має багато героїв, але ті, хто найбільше вражає, — наша піхота.

«Ми мало бачимо того пекла, яке відбувається на першій лінії фронту. На жаль, ми не можемо в повному обсязі показати, як це — жити під постійними обстрілами на першій лінії вогню, коли тебе обкладають сотнями снарядів за день», — каже Олег. За його словами, однією із найбільших своїх місій він вважає спробу донести кожному: можливість відзначати свята та організовувати виставки в тилу існує саме завдяки тому, що є перша лінія піхоти.

Зі свого боку, Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зауважив, що виставка «Україна: Журналісти на передовій» створена, щоби вшанувати внесок кожного українського медійника у цю війну.

 «Адже з першого дня повномасштабного вторгнення кожен із них перетворився на воєнного кореспондента. Також цією фотовиставкою ми хочемо привернути увагу до долі полонених журналістів, яких утримує росія», — акцентував він.

Окрім того, очільник Спілки журналістів отримав від воєнного кореспондента Михайла Шаркова прапор із підписами бійців з-під Бахмуту та інших ділянок фронту. Михайло запропонував передавати стяг із тими журналістами, які направлятимуться в зону бойових дій, щоби вони доповнювали його підписами наших героїв з побажаннями до медійників.

«Для нас він стане справжнім прапором перемоги», — зауважив Сергій Томіленко. 

Насамкінець заходу Перший заступник Голови Комітету з питань свободи слова Євгеній Брагар привітав журналістів із прийдешнім професійним святом і зауважив, що за умов повномасштабної війни їхню роль переоцінити неможливо.

«Нині всі ми переживаємо важкі часи. Робота журналістів, окрім очевидних ризиків, обмежена ще й законом про воєнний стан. Але після війни всі повернуться до звичайного ритму життя. Ми чекаємо перемоги і чекаємо цього повернення», — резюмував Євгеній Брагар.

Довідково: Експозиція «Україна: Журналісти на передовій» розгорнута в холі станції метро «Золоті ворота» у Києві. Відвідувачі метрополітену зможуть її відвідати протягом двох тижнів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

23 липня 2024 16:12
23 липня 2024 16:10
23 липня 2024 16:08
18 липня 2024 16:23
18 липня 2024 16:15
18 липня 2024 15:58
18 липня 2024 14:59
18 липня 2024 14:55
18 липня 2024 14:51
18 липня 2024 14:49