Верховна Рада України 30 травня 2023р. прийняла проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (реєстр №9261).

Законопроект розроблено з метою забезпечення відновлення розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів, а також забезпечення функціонування та початку роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Для досягнення вказаної мети Законопроектом запропоновано внести зміни до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», встановивши, що в період дії воєнного стану призначення особи на посаду керівника служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступника, дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя здійснюється на підставі конкурсу. Особи, які претендують на зайняття зазначених посад, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачену Законом України «Про запобігання корупції», та документ про підтвердження рівня володіння державною мовою відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Також щодо вказаних осіб проводиться спеціальна перевірка, передбачена Законом України «Про запобігання корупції», а також перевірка, передбачена Законом України «Про очищення влади».

Водночас, проектом Закону пропонується віднести посади дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя до категорії «Б» посад державної служби (п.2 частини другої статті 6 Закону України «Про державну службу» у редакції проекту).

Законопроектом також запропоновано передбачити, що на посаду дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя може бути  призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, та відповідає одній з таких вимог: має стаж роботи на посаді судді не менше семи років; має стаж роботи на посаді прокурора не менше десяти років; має досвід професійної діяльності адвоката, зокрема, щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше десять років; має сукупний стаж (досвід) зазначеної в пп. 1-3 частини першої статті 28 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» роботи (професійної діяльності) щонайменше десять років (частини першої статті 28 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» в редакції проекту) тощо.

Законопроектом передбачено також виключити пункт 6 Розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя», який вичерпав свою дію, встановивши, що Вища рада правосуддя має оголосити відповідний конкурс протягом 2 місяців з дня набрання чинності цим Законопроектом.

Реалізація проекту Закону забезпечить відновлення розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів, що має важливе значення для авторитету судової влади та суспільної довіри, а також проведення прозорого та відкритого конкурсу на посади дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, дозволить усунути окремі неузгодженості, що містяться в чинній процедурі здійснення дисциплінарного провадження щодо судді.

Комітету з питань правової політики доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57