На цьому Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час дискусії Київського безпекового форуму, присвяченій інтеграції України до НАТО. На думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, нерішучість українських політиків у минулому, постійне хитання України протягом тридцяти двох років незалежності від позаблоковості до євроатлантичної інтеграції, так само, як і відсутність готовності з боку західних партнерів є причинами того, що шлях України до Альянсу є таким довгим. «Ми то йшли в НАТО, то були нейтральними, то потім знов ішли в НАТО, ставали позаблоковими. У 2014 році українське суспільство дуже однозначно заявило про те, що ми ідемо виключно на Захід, до Європейського Союзу й Альянсу, і вже іншого шляху немає», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона звернула увагу, що за п’ятнадцять місяців повномасштабної війни вільний світ пережив велику трансформацію від переконання політиків, що Україна не може програти у цій війні - до готовності підтримувати думку, що Україна має перемогти. «Це величезний поступ наших партнерів. Але одночасно мені видається, що наші друзі і наші партнери не зовсім готові перейти до спільного усвідомлення того, що Росія має отримати поразку у цій війні. І ось цей перехід ще доведеться пройти усім нашим партнерам для того, щоби ми всі говорили однією мовою. І тоді у нас буде спільне бачення того, що відчуває сьогодні і українське суспільство, і український політикум, і що відчувають наші партнери. На даний момент ми ще не там», - сказала Голова Комітету.

На її думку, наразі немає консенсусу в Альянсі, щоб у Вільнюсі, у липні цього року, запросити Україну до НАТО. «На мою думку, це буде ще одна помилка НАТО, подібна або ще й більш трагічна, більш драматична помилка, ніж та, яка була зроблена 2008-го року в Бухаресті. У нас ще є трохи часу, і я сподіваюся, що і наші зусилля тут, на Київському безпековому форумі, і наші спільні зусилля на рівні громадянського суспільства, традиційної дипломатії, парламентської дипломатії дадуть все таки інший результат тому саміту», - заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також впевнена, що в України із західними партнерами немає поки спільного розуміння, що означає перемога України: «Чи це повернення до кордонів станом на 24 лютого 2022 року, чи до кордонів 91-го року. Чи це капітуляції російської федерації, чи це український прапор над Кремлем? Я можу сказати, що для мене означає перемога України. Це точно про кордони 91 року, але це також точно про те, що росія знесилена і послаблена до такого стану, коли вона не може більше атакувати жодну іншу країну. Коли росія ізольована, коли ми не скасовуємо санкцій негайно після того, як завершується ця війна. Коли ми не починаємо одразу знову купувати корисні копалини в російської федерації. Коли ми не допускаємо далі передачі технологій до рф. Коли ми добиваємося того, що ми маємо стокілометрову демілітаризовану зону на території рф довкола України. Коли ми добиваємося покарання для росії. Це принципово». Без покарання росії, на думку голови Комітету, не буде тривалого миру. Тому таке покарання має відбутися через Спеціальний трибунал, який притягне рф до відповідальності за злочин агресії, а також через Міжнародний кримінальний суд та інші майданчики. «Ну, і очевидно, частиною перемоги має бути членство України в Північноатлантичному альянсі. Без цього не може бути ніякої серйозної розмови про тривалий, стійкий мир на європейському континенті», - підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13