5-6 травня Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу та Консультативна місія Європейського Союзу в Україні (КМЄС) здійснили спільний візит до Волинської та Львівської областей. Метою візиту стала оцінка потреб пунктів перетину українсько-польського кордону щодо збільшення пропускної спроможності, посилення безпеки, покращення інфраструктури, налагодження тіснішої міжвідомчої координації, а також перспектив міжнародної підтримки транскордонної співпраці з боку Європейського Союзу та інших міжнародних партнерів.

Протягом першого дня делегація відвідала пункти перетину кордону "Ягодин" у Волинській області та "Угринів", "Краківець" і "Шегині" у Львівській області.

Члени делегації вивчали інфраструктуру пунктів пропуску та проблеми, пов'язані з ветеринарним та фітосанітарним контролем. До них приєдналися представники міністерств і відомств, регіональних органів влади, Єврокомісії, Представництва ЄС в Україні, проєктів ЄС, що займаються питаннями інтегрованого управління кордонами, а також Міжнародної організації з міграції.

Наступного дня відбулося виїзне засідання Комітету з питань інтеграції України до ЄС, де обговорили результати поїздки та завдання щодо покращення роботи пунктів перетину українсько-польського кордону. Зокрема, йшлося про стан реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами та підтримки з боку Європейського Союзу і можливості спільного контролю на українсько-польському кордоні.

"Важливо, що ми провели цю зустріч за участі представників центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також наших європейських партнерів після нашої робочої поїздки до пунктів пропуску. За результатами спільного з КМЄС візиту та виїзного засідання Комітету у Львові ми підготуємо офіційні рекомендації для центральних та регіональних органів влади про те, що можна вирішити на законодавчому, виконавчому рівні та у тісній співпраці між українським та польським урядами, а також Європейським Союзом", - зазначила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету наголосила, що українсько-польський кордон має стати внутрішнім кордоном ЄС: “Тому нам уже зараз треба пропрацьовувати всі рішення щодо розбудови прикордонної інфраструктури з урахуванням стратегічних цілей. Переконана, що ми маємо інвестувати в мобільну інфраструктуру, яка після вступу України до ЄС буде перенесена на зовнішній кордон ЄС, який проляже на Півночі та Сході Україні, коли з усієї території України будуть вигнані російські окупанти”. Водночас вона додала, що на сьогодні, на жаль, урядова Стратегія інтегрованого управління кордонами не враховує важливих шенгенських вимог. Також досі не налагоджено автоматизований обмін інформацією між українськими митниками та прикордонниками.

“Процес інтегрованого управління кордонами надзвичайно важливий не лише для впорядкування черг на кордонах і створення комфортної та безпечної інфраструктури. Він також має вирішити стратегічне завдання поєднання України з транспортними коридорами Європи. Україна за її транзитним потенціалом є дуже важливим гравцем. Тому це питання не лише кордонів, але і досить глобальних змін в транспортному сполученні Європи”, – переконаний перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук.

Секретар Комітету Валентин Наливайченко, своєю чергою, підкреслив, що українсько-польський кордон - це кордон союзників. “Тому ми маємо виходити з цього і працювати спільно з Польщею та Європейським Союзом, аби кордон був вільним, безпечним і комфортним для громадян”, - сказав він.

"КМЄС продовжить надавати стратегічні поради та підтримку українському урядові, Державній прикордонній службі та Державній митній службі України у виконанні завдань, пов'язаних зі спрощенням процедур торгівлі та набуттям статусу кандидата на вступ до ЄС. У цьому контексті ми обговорили важливість імплементації правових норм Євросоюзу у законодавство України, скоординованих зусиль із розбудови пунктів перетину кордону та відповідності процедур прикордонного і митного контролю до стандартів ЄС. Хорошим прикладом такої міжвідомчої та міжнародної співпраці й обміну інформацією є ініційована КМЄС українсько-румунсько-молдовська митна робоча група. У майбутньому ми плануємо запросити до неї представників Словаччини та Польщі", - підкреслив керівник Відділу інтегрованого управління кордонами КМЄС Йорг Айнеманн.

Фото з візиту до пунктів пропуску можна переглянути тут:  https://drive.google.com/drive/folders/1OWesDfJ91n59XEiEuK7tmMNB5uUu6Tmg

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09