Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС разом з колегами з інших фракцій та комітетів взяла участь у зустрічі з Державним секретарем міністерства економічної співпраці Німеччини Йохеном Фласбартом. Вона зауважила, що українські парламентарі із вдячністю сприйняли підхід німецьких колег стосовно того, що війна, в якій сьогодні Україна змушена захищатися від Росії - це також війна за демократію на континенті. «У демократичних країнах центром демократії є парламент, тому важливо, що наші колеги знаходять можливість зустрічатися з представниками різних парламентських фракцій і активно цікавитися парламентською роботою під час воєнного стану», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Сторони обговорили нагальне та довгострокове відновлення України. Звернули увагу на те, що варто відділяти нагальні потреби відновлення, які вимагають негайних вкладень (наприклад, в енергетичній сфері, спорудженні тимчасового житла для лоюдей, які його втратили), від довготривалих потреб, які будуть пов’язані з відновленням України в середній і довгостроковій перспективі.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила на важливості термінового відновлення енергетичної системи. «Нам потрібно підготуватися до нового опалювального сезону, оскільки Росія не відмовилася від ідеї не тільки зруйнувати Україну, а й заморозити наших громадян. Тому зараз необхідно пріоритезувати відбудову пошкодженої і зруйнованої енергетичної системи. Потрібно швидко відновити ці потужності, включно із тепловою енергетикою. Але одночасно і враховувати те, що надалі Україна заявила про свою зацікавленість у приєднанні до Європейської зеленої угоди. Вона має фокусуватися на відновлювальній енергетиці і наше загальне відновлення країни має бути зеленим», - впевнена Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона подякувала Німеччині за підтримку у долученні України до системи ENTSO-E - європейської мережі операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 оператори у 39 країнах європейського континенту. Наголосила на тому, що для України важлива можливість імпорту та експорту електроенергії. Експорту, зокрема для того, щоби додатково наповнювати свій бюджет і меншою мірою звертатися за великими коштами до країн-партнерів. Також голова Комітету зауважила, що в рамках двосторонньої взаємодії з Німеччиною треба подбати про те, щоби кошти на відновлення України виділялися з урахуванням потреб громад, які постраждали від війни: «Ми маємо створити всі умови для заохочення горизонтальних зв’язків і надання безпосередньої прямої допомоги з боку наших партнерів містам і громадам, які постраждали. Це має сприяти збільшенню прозорості використання цієї допомоги, підзвітності, і ми розуміємо, наскільки важливе це завдання».

Також Голова Комітету подякувала за підтримку Німеччини у наданні Україні статусу кандидатки на вступ до ЄС. «Ми зацікавлені в тому, щоби Німеччина була серед тих, хто буде активно підтримувати і просувати відкриття перемовин про членство України в ЄС вже цього року», - зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона переконана, що процес ведення перемовин про членство має супроводжуватися серйозною й активною залученістю та увагою європейських партнерів до тих процесів, які відбуваються в Україні. «Очевидно, роль парламенту тут має бути ключовою. Також розуміємо, що всі питання відновлення ми повинні також тримати у фокусі, питання порядку денного реформ. Дуже рада, що Лондонська конференція з питань відновлення, яка готується, вже міститиме безпосереднє поєднання планів і очікувань від України в поєднанні з реальною трансформацією суспільства, трансформацією країни відповідно до реформаторського порядку денного, і це має відповідати інтересам наших людей», - підсумувала голова Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

23 квітня 2024 19:13
23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55