16-17 березня 2023 року у місті Марракеш, Королівство Марокко, пройшло чергове засідання Комітету ПАРЄ з соціальних питань, здоров’я та сталого розвитку.

Головувала на засіданні народна депутатка, член постійної делегації та віце-президент ПАРЄ Олена Хоменко. Протягом більшості сесій роботи комітету залучались також представники марокканської сторони, на відкритті засідання був присутній спікер палати представників парламенту Королівства Марокко Рахід Талбі Ель Аламі.

Насамперед, комітет призначив відповідальну за підготовку висновку комітету щодо звіту «Становище українців, насильницьки переміщених або переселених до Російської Федерації або на українські території, що перебувають під фактичним контролем Російської Федерації» Кармен Лейте, іспанську парламентарку.

Термінові дебати по цій темі заплановано на найближчу чергову сесію ПАРЄ у квітні цього року. Очікується, що в звіті буде порушено низку важливих для України питань щодо насильницькі переміщених українців - ознаки геноциду у діях щодо дітей та спільні зусилля, які має докласти міжнародна спільнота для рятування та повернення цих людей і дітей в Україну. Особливої актуальності набуває цей звіт на фоні видачі ордеру про арешт Путіна та уповноваженої з прав дітей рф, адже все більше світових інституцій переходять до серйозних дій до притягнення до відповідальності росії за її злочини. Ці факти будуть актуалізовані та підкріплені у фінальній резолюції до цього звіту.

Також комітет затвердив дві резолюції - першу - про захист демократичних цінностей та довкілля під час укладання міжнародних торговельних угод, другу - про політичні стратегії для попередження, підготовки та реагування на наслідки природних катастроф.

У контексті першої резолюції особливу увагу наділяється посиленню ролі парламентів та підзвітності урядів під час укладання торговельних угод, адаптації таких угод до екологічних та соціальних викликів та наголошується на важливості у використанні всіх легальних інструментів для захисту таких цінностей. Резолюцію по цій темі буде доопрацьовано під час сесії ПАРЄ у квітні цього року з більш ретельною деталізацією шляхів захисту зазначених цінностей.

Резолюція про політичні стратегії для попередження, підготовки та реагування на наслідки природних катастроф набула критичної актуальності на фоні трагічних землетрусів у Туреччині та Сирії у лютому цього року. Звіт актуалізуватиме шляхи максимального попередження негативних наслідків, забезпечення злагоджених та координованих дій міжнародної спільноти на такі події та доступності фінансових механізмів.

Крім того, були проведенні слухання щодо звіту про рекомендації для сталого та соціального справедливого енергетичного переходу. У його рамках головуючою було спеціально наголошено на необхідності розвитку більш стійких енергетичних систем, а саме за рахунок малої децентралізованої генерації, яка сприятиме стійкості енергетичної системи будь-якої держави, та на тому, що держави мають сприяти створенню таких систем у майбутньому.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57