Делегація народних депутатів України у понеділок, 13 березня, взяла участь в івенті у британському парламенті щодо ролі та відповідальності парламентаріїв у підтримці Стамбульської конвенції (СК).

Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань інтеграції України з ЄС, голова Комітету ПАРЄ з Рівності та Недискримінації Марія Мезенцева.

Вона зазначила, що захід був організований саме її Комітетом ПАРЄ у співпраці з Британським парламентом.

«Під час зустрічі ми наголосили на двох ключових моментах. По-перше, після років очікування, Україна ратифікувала конвенцію у 2022 році, а Британія того ж року трохи згодом. Конвенція захищає наших громадян і за кордоном, що важливо в сучасних умовах. Крім того, роль Конвенції важлива і з тої точки зору, що двосторонні договори правової допомоги в кримінальних справах мало допомагають у ситуації домашнього насильства, бо воно хоч і криміналізоване в значній кількості країн, але не визначається як тяжкий злочин. По-друге, після ратифікації СК Україна провела велику роботу, зокрема, було проаналізовано відповідність чинного законодавства СК, визначені пріоритетні позиції, які мають бути змінені у відповідність до СК і розпочалася робота над підготовкою законопроєктів», - сказала народна депутатка.

Вона пояснила, що на практиці для жертв домашнього та сексуального насильства в Україні все це означає:

вони звільняються від сплати судового збору за подання заяв про відшкодування шкоди;

до Кримінального кодексу вносяться поняття «сексуальні домагання» та «переслідування», тож осіб, які вчиняють такі дії, нарешті можна буде притягнути до відповідальності;

пропонується розглянути питання щодо зміни порядку забезпечення доказової бази в суді - зменшення навантаження на постраждалу особу в частині тягаря доведення, а як наслідок і зменшення ризику її повторної травматизації;

запропоновано зміни до законодавства, які зроблять неможливим звільнення від відповідальності за малозначністю діяння у випадках вчинення домашнього насильства;

пропонується зняти деякі обмеження в доступі до соціальних послуг особам, які постраждали від домашнього насильства;

пропонується розглянути питання щодо забезпечення права на відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди особам, постраждалим від домашнього насильства.

«До речі, у Бюджеті на 2023 рік, як і в минулі роки, закладено кошти (175,44 млн грн), які будуть спрямовані на створення нових та покращення функціонування наявних служб підтримки жертв насилля», - зазначила політикиня.

Вона нагадала, що, за інформацією Нацсоцслужби, станом на 01.01.2023 мережа спеціалізованих служб підтримки в Україні налічує 760 одиниць. Також функціонують державна гаряча лінія 1547 та гаряча лінія, яка підтримується НУО «Ла Страда - Україна» 116123 - із загальноєвропейським номером.

«Для нас Стамбульська конвенція стала справді рамковим документом для подальшого вдосконалення законодавства. Спільно з колегами не припиняємо роботу у цьому напрямку. Також під час зустрічі ми наголосили, що причиною 71 594 воєнних злочинів, які зареєстровано станом на 13.01.2023, є злочин російської агресії, відповіддю на яку повинен стати спецтрибунал для росії!» - зауважила Марія Мезенцева.

Вона також додала, що ратифікація Стамбульської Конвенції в Україні відбулася за лідерства Володимира Зеленського, а також за підтримки віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, урядової уповноваженої з питань гендерної політики в КМУ Катерини Левченко, громадських організацій, усіх народних депутатів, офісу Ради Європи та багатьох інших людей, які здійснювали активну промоцію цього важливого документа.

Зауважимо, що до делегації, яка взяла участь в івенті у британському парламенті, увійшли такі народні депутати України: Марія Мезенцева, Леся Забуранна, Олена Хоменко, Дмитро Наталуха, Андрій Іванчук, Галина Васильченко, Ольга Стефанишина.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45