Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та 15 єврокомісарів вперше в історії провели зустріч Колегії комісарів з українським урядом. Подія відбулася напередодні саміту Україна-ЄС - першого після початку повномасштабної війни росії проти України та надання Україні статусу кандидатки на вступ до ЄС.

Ця зустріч, як вказано у повідомленні Єврокомісії, є сильним сигналом про непохитну відданість ЄС підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно, включно з новим пакетом допомоги в розмірі 450 мільйонів євро на 2023 рік, про який оголосила Президентка фон дер Ляєн. Таким чином загальна підтримка, надана Україні Євросоюзом з початку війни, його державами-членами та європейськими фінансовими установами, сягнула приблизно 50 мільярдів євро. На додаток до цього Комісія працює над внеском у 1 мільярд євро для швидкого відновлення України.

Президентка фон дер Ляєн сказала: «Через візит Колегії комісарів до Києва Євросоюз посилає сьогодні дуже чіткий сигнал Україні та за її межами про нашу колективну силу та рішучість перед обличчям жорстокої агресії росії. Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. І ми продовжуватимемо збільшувати ціну для росії, поки вона не припинить свою агресію. Україна може розраховувати на те, що Європа допоможе їй відновитися і стати стійкою країною, яка просувається на шляху вступу до ЄС».

Напередодні саміту Україна-ЄС під час зустрічі Урядової колегії в Києві під співголовуванням Президентки ЄК фон дер Ляєн і Прем’єр-міністра України Шмигаля було підбито підсумки поточної підтримки України з боку ЄС у різних сферах, зокрема фінансовій, гуманітарній, енергетичній, бюджетної підтримки, дипломатичного зв’язку, а також реформаторських зусиль України для просування на шляху до ЄС, окреслено подальші кроки для посилення галузевої співпраці в низці сфер. Президентка фон дер Ляєн також зустрілася з Президентом Зеленським, щоб обговорити ключові питання порядку денного ЄС-Україна.

Комісія комісарів оголосила про новий пакет підтримки України обсягом 450 мільйонів євро, включаючи 145 мільйонів євро гуманітарної допомоги та 305  мільйонів євро для двосторонньої співпраці, щоб підтримати швидке відновлення інфраструктури, підвищити стійкість України та підтримати процес реформ.

Комісари підтвердили українському Уряду, що створення Секретаріату Міжвідомчої платформи координації донорів у Брюсселі просувається успішно. 26 січня відбулося перше засідання Керівного комітету Координаційної платформи донорів, погодженого лідерами G7 у грудні з українським Урядом. Координаційна платформа буде ключовою для сприяння узгодженню потреб і ресурсів для відбудови, відновлення та реконструкції України.

На полях зустрічі Президентка фон дер Ляєн і Прем’єр-міністр Шмигаль уклали Стратегічне партнерство щодо біометану, водню та інших синтетичних газів. Цей Меморандум про взаєморозуміння розширить поточну енергетичну співпрацю між ЄС та Україною на відновлювані гази, такі як біометан, водень та інші синтетичні та екологічно вироблені гази. Він підтверджує зобов’язання обох сторін зменшити залежність від імпорту викопного палива, особливо російського газу, і працювати над кліматичною нейтральністю.

Учасники зустрічі обговорили нагальні потреби України, зокрема в енергетичному секторі, після цілеспрямованого обстрілу росією життєво важливої енергетичної інфраструктури. Механізм цивільного захисту ЄС, до якого Україна, як очікується, приєднається цього року, має сприяти доставці 2400 генераторів на додаток до 3000, які вже були привезені з початку війни. Фонд підтримки енергетики України, створений Енергетичним Співтовариством на прохання Європейської Комісії, уже досяг понад 157,5 млн євро для покриття нагальних потреб в енергетичному секторі. ЄС також підписав угоду про надання ще 15 мільйонів світлодіодних ламп із 35 мільйонів, закуплених для України, які вже почали надходити в Україну.

Також Колегія комісарів та Уряд України обговорили реформи та подальшу галузеву співпрацю для наближення України до ЄС, зокрема пріоритети реформ і кроки, необхідні для подальшого приведення законодавства України у відповідність до acquis ЄС.

Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13