23 січня у Страсбурзі (Франція) відкрили зимову сесію ПАРЄ, під час якої розглянули питання у сфері гуманітарної політики. Про це повідомляють представники Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, які також є членами постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ.

23 січня Євгенію Кравчук обрали головою Комітету культури, науки, освіти і медіа в Парламентській асамблеї Ради Європи. «Дякую колегам за підтримку та довіру. Зроблю все, щоб активізувати всі можливі міжнародні механізми на захист світової та, звісно, української культурної спадщини. Як доповідачка з теми "Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру" (Countering the erasure of cultural identity in war and peace), докладу зусиль, щоб покращити моніторинг Ради Європи за переміщенням культурних цінностей; ізолювати росію від міжнародного академічного та культурного середовища; забезпечити цілісну підтримку країнами Ради Європи зусиль у сфері правосуддя стосовно всіх злочинів, які зачіпають культурну спадщину», - прокоментувала парламентарка.

24 січня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію «Сексуальне насильство у часи конфліктів», присвячену, зокрема, питанню російської збройної агресії проти України. Завдяки наполяганням української делегації вдалося внести важливу правку до резолюції, прийнявши яку ПАРЄ фактично визнала, що російська збройна агресія (“war of aggression”) розпочалася ще у лютому 2014 року.

Цього ж дня народний депутат України Павло Сушко поінформував, що готує репорт «Дистанційна освіта для дітей з особливими освітніми потребами» в межах роботи на міжнародному рівні в ПАРЄ.

«Документ може стати резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи.

Сьогодні мав зустріч з головою відділу освітньої політики Ради Європи паном Віллано Кіріазі, головою відділу з питань співпраці та розбудови спроможності Сарою Кітін», - пише Павло Сушко.

За його словами, ключовими питаннями, які мають бути висвітлені в документі, є такі:

- особливі підходи до дистанційної освіти дітей з порушеннями зору, слуху, інтелекту;

- інклюзивність під час дистанційного навчання;

- головні бар'єри у доступі до дистанційної освіти;

- дистанційне навчання під час війни.

Окремо під час зустрічі звернули увагу на важливість забезпечення права вибору батьків форми навчання для своїх дітей.

25 січня делегації Люблінського трикутника (Литва, Польща та Україна) організували захід під назвою «Стійкість до дезінформації». Про це повідомляє народна депутатка Ірина Констанкевич.

Представники Литви, Польщі та України проаналізували джерела кремлівської пропаганди у цих трьох країнах і озвучили найпоширеніші наративи:

- висвітлення дій Урядів, як таких, що провалились. Висвітлення країн як не суверенних, а таких, якими керує Захід;

- висвітлення ситуації у країнах, буцім там «погане життя», люди шукають ліпшої долі, постійно знижується кількість населення, більшість мешканців вважає ситуацію в країнах незмінною;

- інфляція, енергетична криза через накладення санкцій на рф. Це все для того, аби показати, що ЄС залежний від рф;

- ситуацію з тимчасово переміщеними особами показують такою, що руйнує національну ідентичність;

- НАТО слабке і зникне;

- неефективність санкцій; санкції роблять росію лише сильнішою;

- унеможливлення міжнародної комунікації з причини історичного минулого, особливо взаємодії Польщі та України.

26 січня прийнято важливу резолюцію ПАРЄ щодо України та створення міжнародного трибуналу прийнята. 100 голосів за, жодного проти.

Серед основних положень Резолюції: 

- Асамблея засудила численні порушення міжнародного гуманітарного права, вчинені російськими військами в Україні, та зазначила, що російська офіційна риторика для виправдання агресії має ознаки публічного підбурювання до геноциду;

- Асамблея закликала до створення міжнародного механізму компенсації збитків, завданих Україні та її громадянам;

- Нарешті, Асамблея вкотре поновила свій заклик до створення Спеціального міжнародного трибуналу для засудження російського політичного керівництва за злочин агресії проти України. А також конкретизувала, що трибунал має бути розміщений в Гаазі.  

Документ було ухвалено із врахуванням важливих поправок української делегації, зокрема щодо примусового переміщення дітей на територію рф та їх усиновлення російськими сім‘ями.

Робота у ПАРЄ триває.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

14 березня 2024 14:23
29 лютого 2024 18:00
23 лютого 2024 17:16
23 лютого 2024 16:37
23 лютого 2024 16:29
23 лютого 2024 16:17
23 лютого 2024 16:10
23 лютого 2024 16:07
23 лютого 2024 16:03
23 лютого 2024 15:58