Росія 33 роки незаконно присутня у Раді Безпеки та ООН замість СРСР - цей факт зараз на межі глобального консенсусу.

На Всесвітньому економічному форумі у Давосі депутати зазначили, що історія незаконних загарбань росії насправді почалась задовго до її фізичної збройної агресії. Ще у далекому 1991 році, коли російські посадовці шахрайським шляхом «окупували» місце СРСР у складі ООН, користуючись мовчазною згодою країн Заходу.

Понад 30 років весь світ пожинає плоди цього зухвалого порушення Статуту ООН, а українці платять за це власними життями.

Економічний форум у Давосі - це одна із наймасштабніших міжнародних платформ, де Україна викриває найцинічнішу російську дипломатичну аферу 21 століття. Про це, йшла мова 19 січня в Швейцарії, в рамках панельної дискусії «Переосмислення міжнародної безпеки - криза інституцій».

Українська парламентська делегація в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі організувала експертне обговорення по російському питанню, за участі віцеспікера Верховної Ради України Олександра Корнієнка, народних депутатів України Дмитра Наталухи, Лесі Василенко, Альони Шкрум, Олексія Жмеренецького, міжнародних колег - Томаса Гранта, науковця Кембриджського університету, Джона Гербста, директора Євразійського центру Атлантичної ради, Джеффрі Найса, екс-члена Міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії, Нобелівської лауреатки Олександри Матвійчук, міжнародного експерта Громадського Хабу Максима Баришнікова.

 

/Фото Валентини Ростовікової/

Як зазначив Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, центральний меседж до партнерів - звернутися від імені власних Парламентів з питанням до Секретаря ООН Антоніу Гутерреша про те, де побачити документи, на підставі яких РФ перебуває в ООН. Забігаючи наперед, таких документів не існує.

 

/Фото Валентини Ростовікової/

У 2022 році Україна на офіційному рівні зафіксувала свою позицію про незаконність привласнення росією місця СРСР в ООН.

«Зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава та суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування», і тому росіи?ська федерація не може претендувати на статус держави-продовжувача СРСР», - йдеться в Постанові Верховної Ради України від 1 грудня 2022 року.

26 грудня Міністерство закордонних справ України опублікувало заяву щодо нелегітимності перебування РФ в Раді Безпеки ООН та Організації Об’єднаних Націй в цілому.

На звернення комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради України, Постійне представництво України при ООН направило до Секретаріату ООН ноту з проханням надати офіційні документи, що підтверджують дотримання РФ порядку проходження вступу. Секретаріат ООН у своїй відповіді так і не спромігся надати інформацію. Тому українські парламентарі звертались до країн-партнерів з проханням направити до Секретаріату ООН аналогічні запити.

1945 року УРСР стала однією з 51 країн-засновниць ООН. Починаючи від 1945 і до 1991 року наша країна брала участь в роботі ООН як УРСР, а після відновлення незалежності - як Україна, і по суті ми продовжили своє членство.

Водночас Російська Радянська Федеративна Соціалістична Республіка ніколи не була членом ООН. Тому росія не могла й подовжити членство СРСР, який, будучи зовсім іншою державою, остаточно припинив своє існування в 1991.

Статут ООН чітко визначає: держава-правонаступник не має права успадковувати від держави-попередника статус члена ООН. Російська федерація - це абсолютно нова держава, що виникла на уламках СРСР. Згідно зі Статутом ООН, вона повинна була подавати нову заявку на членство, адже згідно з Біловезькими угодами, СРСР, як суб'єкт, був ліквідований.

Протягом року на міжнародному фронті народні депутати - члени делегацій домоглися ухвалення ряду важливих резолюцій:

• 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи в п. 4 своєї резолюції 2463 (2022) зобов’язується розглянути питання про місце РФ в Раді безпеки.

• 15 жовтня Міжпарламентськии? союз МПс 15 жовтня на 145 Асамблеї закликав уряди та парламенти почати відкриту дискусію щодо реформування ООН, ГА ООН та Радбезу, прийнявши відповідну правку української делегації.

• 18 жовтня парламент Естонії ухвалив резолюцію про те, щоб позбавити росію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН.

• 23 листопада Європейський парламент у абз. 5 своєї резолюції 2022-2896(RSP) закликав розпочати повну ізоляцію РФ, «включаючи членство росії в міжнародних організаціях і органах, таких як Рада безпеки ООН».

Крок за кроком Україна просувається до відновлення справедливості - росії не буде в ООН.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09