На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила під час участі у засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що у нинішньому засіданні взяло участь багато представників національних парламентів країн-членів Північноатлантичного альянсу, що важливо, а також заступники Генсекретаря та посли різних країн-членів Альянсу.

За її словами, дуже важливо, що Альянс дотримується єдності у питанні підтримки України, хоча основні рішення про військову допомогу ухвалюються у значно ширшому форматі «Рамштайн» і координуються там. На засіданні прозвучало, що останні зустрічі у форматі «Рамштайн» підняли на новий рівень ту допомогу, яка надається Україні. «А ми, звісно наполягали на тому, що треба бути на крок попереду Росії, а не виключно допомагати Україні відповідати на нові атаки Росії», - сказала голова Комітету. За її словами, всі партнери в рамках Альянсу розуміють, що Україні потрібно звільнити свої території, і що результат цієї війни буде визначати геополітичне майбутнє та майбутнє безпеки як Європейського континенту, так і світу загалом. «Тому наші партнери налаштовані і далі продовжувати нарощувати свою допомогу Україні, і це важливо. Альянс допомагає нам через комплексний пакет допомоги і, в основному, забезпечує якісь нагальні потреби України, але також є можливість надавати середньострокову допомогу. Мій висновок, що ми мали би зі свого боку докласти більше зусиль для того, щоб скористатися цією можливістю і максимально сьогодні пропрацьовувати ті речі, які важливі для того, щоб Україна була повністю в усіх відношеннях взаємосумісною з країнами Альянсу», - зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Українська делегація, за словами голови Комітету, порушувала питання про членство України в НАТО: «Очевидно, ми розуміємо, що це рішення неможливо ухвалити до завершення війни, але ми маємо визначити пріоритетні кроки, які Україна мала би зробити за аналогією, наприклад, із кандидатськими умовами до членства в Європейському Союзі, для того, щоб ми могли претендувати на політичне рішення, на кшталт того, що ухвалюється при вступі Швеції та Фінляндії в НАТО».

Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що багато друзів України наполягають на тому, що вже на наступному саміті у Вільнюсі 11-12 липня цього року має бути даний чіткий сигнал щодо наступних кроків для запрошення України до Альянсу: «Але, вочевидь, ми розуміємо, що є багато таких країн, які вважають, що сьогодні основним пріоритетом має бути надання різного типу допомоги Україні для того, щоб вона могла вижити і зберегти себе як країна, втримати свою територіальну цілісність як країна, і це безумовно є головним пріоритетом. І для того, щоб не повторювалося таких трагедій, такої агресії, я бачу єдиною гарантією нашої майбутньої безпеки тільки членство в Північноатлантичному Альянсі».

Також, за словами голови Комітету, йшлося про необхідність утримувати підтримку громадської думки на користь подальшої допомоги Україні. Потрібно далі якомога більше працювати інформаційно із суспільствами у різних країнах, щоб розповідати правду про цю війну, правду про звірства і злочини Російської Федерації, щоб усі добре розуміли, за що стоять їхні країни, і хто є першопричиною й винуватцем тих проблем, з якими сьогодні стикаються економіки у різних країнах світу через цю війну.

Партнери України, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, сподіваються, що Україна, платячи неймовірно високу ціну за свою свободу і за безпеку та майбутнє континенту, зміцнюватиме далі свої демократичні інституції, демократичні практики і буде продовжувати заявлений реформаторський курс. Також, як повідомила голова Комітету, учасники звертали увагу на те, що Рамштайн став проривом, сходинкою на інший рівень у забезпеченні України: «І зараз усі наголошують на потребі якомога швидше надати Україні все те, що було обіцяне на останній зустрічі в Рамштайні. Є усвідомлення того, про що ми давно б’ємо у дзвони, бо я неодноразово говорила про те, що швидкість, якість і кількість надання нам зброї є принциповою для успіху України на полі бою. Нарешті, є відчуття, що наші партнери це розуміють і також сподіваються, що питання постачання сучасних танків буде вирішене якомога швидше».

Українська делегація ставила питання і про необхідність тренування українських пілотів і розгляду питання про надання винищувачів і далекобійної зброї, щоб ми могли ефективно руйнувати ланцюжки логістичного постачання ворога. Також наші депутати наполягали на збільшенні кількості засобів протиповітряної оборони, щоб зупинити той терор, який чинить Росія проти цивільного населення України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила, що попри реальні історичні тектонічні трансформації, які відбуваються з багатьма країнами-членами НАТО, і зміною їхньої політики щодо України, ще більше зусиль треба докладати для того, щоб всі процеси, які відбуваються на користь України, все ж пришвидшувалися. Бо для України швидкість - це життя людей, які є найбільшою цінністю.

Також в рамках засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО перший заступник Голови Парламенту Олександр Корнієнко вручив Почесну грамоту Верховної Ради України за заслуги перед українським народом Генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

14 березня 2024 14:23
29 лютого 2024 18:00
23 лютого 2024 17:16
23 лютого 2024 16:37
23 лютого 2024 16:29
23 лютого 2024 16:17
23 лютого 2024 16:10
23 лютого 2024 16:07
23 лютого 2024 16:03
23 лютого 2024 15:58