Український парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт №5655, який продовжує реформування сфери містобудівної діяльності, запроваджує тотальну цифровізацію процесів у сфері будівництва й посилює відповідальність за злочини в цій галузі.

Про це розповіла народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Це складний документ, над яким не один рік працювала велика команда: і представники міністерств, Інспекції з архітектури й містобудування, і представники ринку, експертного та фахового середовища. Ми запроваджуємо тотальну цифровізацію всіх процесів у будівництві. Не важливо, ти чиновник, проєктувальник, архітектор чи забудовник – усі працюють в електронній системі. Підписи тільки електронні. Це дасть змогу відстежити ту людину, яка видала документ і обов’язково залишає в системі свій слід», - сказала парламентарій.

За її словами, сьогодні Міністерство цифрової трансформації вже технічно готове до певних процесів, які прописані в цьому законопроєкті. Зокрема передбачається, що система самостійно здійснюватиме форматологічний контроль певних алгоритмів, які пов’язані з видачею дозвільних документів.

«Водночас при Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури буде створена велика містобудівна палата, яка здійснюватиме нагляд за суб’єктами, що ведуть будівельну діяльність. Ми розуміємо, що після перемоги почнеться відбудова нашої держави й саме тоді дуже важливо буде мати прозорі й чесні процеси в будівельній галузі», - зауважила народна депутатка.

Вона додала, що ще однією важливою складовою ухваленого документа є впровадження відповідальності за незаконну забудову.

«На сьогодні міста забудовуються хаотично, однак ніхто не несе відповідальність за свої дії та бездіяльність – ні місцева влада, ні забудовники, ні проєктувальники, ні ті, хто вводять об’єкти в експлуатацію. Саме тому виникає багато проблем. Тож у цьому законопроєкті прописані питання, пов’язані з відповідальністю та підвищенням штрафів для всіх учасників процесу», - зазначила Олена Шуляк.

Також у документі наявні норми, відповідно до яких місцева влада зобов’язана буде моніторити свої території на предмет самочинного чи незаконного будівництва, вносити цю інформацію в електронну систему.

«Якщо в результаті такого моніторингу будуть виявлятися порушення, то місцева влада матиме право вийти на перевірки, реагувати й у деяких випадках навіть демонтувати об’єкти без рішення суду. Я впевнена, що декілька демонтажів скандальних незаконних будівництв – і більше нікому не захочеться порушувати законодавство», - повідомила політикиня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09