У Верховній Раді України під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка відбулися консультації щодо підготовленого до другого читання законопроекту про медіа.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України — члени профільного Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, представники депутатських фракцій (депутатських груп), Уряду, міністерств, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також Голова представництва Європейського Союзу в Україні Маті Маасікас й Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

 

Насамперед Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв повідомив, що Комітет врахував значну кількість поправок, які надійшли, зокрема, від фракцій, для розгляду законопроекту у другому читанні: «Ми врегулювали гострі питання, які викликали найбільший резонанс в експертному середовищі. У нас немає розбіжностей з європейськими колегами». Він повідомив, що у проекті враховано все, що стосується захисту українського культурного простору та української мови. 

 

Микита Потураєв зазначив, що у законопроекті залишились окремі положення, які викликають дискусії, як у медіасередовищі, так і серед парламентаріїв. За його словами, у майбутньому законі передбачаються перехідні положення, де будуть прописані норми, які дозволять упродовж визначеного часу врегулювати всі проблемні питання, зокрема, ті, що стосуються діяльності окремих ЗМІ та телебачення.

 

Окрім того, Голова Комітету звернув увагу, що «всі чутливі питання, які залишились у законопроекті, потребують обговорення та вироблення спільної позиції для їх законодавчого врегулювання». До таких питань належать: застосування санкцій, штрафування, тимчасове блокування окремих ЗМІ, питання діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та врегулювання діяльності парламентського телеканалу.

 

Окремо Голова Комітету зосередив увагу на необхідності внесення змін до виборчого законодавства щодо регулювання діяльності медіа під час проведення виборів із боку національного регулятора — Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Він акцентував, що наразі в українському виборчому законодавстві відсутні реальні інструменти регуляції медіа під час проведення виборів: «Прописані лише формальні речі. Тому пропонується запровадити регуляцію діяльності медіа, прозорі правила під час проведення виборів. А також — зміни, які стосуються правил поведінки медіа під час проведення виборів. «Наша позиція — нові правила й нова регуляція, що відповідає європейським стандартам», — додав Голова Комітету.

 

Під час обговорення законопроекту про медіа, заступниця Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук зазначила, що для Комітету було важливо долучити до роботи над законопроектом представників громадянського суспільства, що стало позитивним прикладом, як громадськість може активно приєднуватися до розробки законопроектів.

 

Зі свого боку, Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зауважила, що паралельно з парламентським процесом тривала робота над текстом законопроекту з інституціями Європейського Союзу: «Ця робота розпочалася ще в липні цього року, коли відбувалася оцінка законопроекту, проголосованого у першому читанні». Вона повідомила, що наприкінці літа було отримано офіційний висновок Ради Європи, а наприкінці вересня — висновок Єврокомісії, у якому підтверджено більшість пропозицій і зауважень Ради Європи щодо повноважень регулятора. «Робота щодо врахування зауважень Єврокомісії завершена», — наголосила Віцепрем'єр-міністерка. 

 

Насамкінець Ольга Стефанішина закликала народних депутатів України зосередитися над ухваленням рамкового законодавства, яке враховує рекомендації європейських партнерів: «Ухвалення цього закону неминуче. Будь-яка дискусія щодо змін до закону, крім тих, що вже є в тексті, відкидатиме нас від початку перемовин щодо нашого вступу до ЄС на місяці. Нам важливо, щоби це рішення було ухвалено й до нього не було питань».

 

На завершення засідання, представники депутатських фракцій (депутатських груп) висловилися за необхідність прийняття закону про медіа. Водночас усі учасники погодилися, що необхідно продовжити консультації щодо окремих дискусійних положень, аби у сесійній залі вийти на консолідоване рішення та прийняти акт.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27