Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марія Іонова, а також  посол України у Канаді Юлія Ковалів зустрілися з міністром міжнародного розвитку Канади Харджитом Саджаном. Українські депутатки подякували канадському уряду за те, що він проявляє гнучкість у наданні допомоги Україні. 

«Ми наголошували на тому, що далі потрібно переводити певні бюрократичні рішення на прискорений режим через необхідність надання Україні швидкої допомоги. Ми вдячні за 10 мільйонів канадських доларів, які були виділені, зокрема, на придбання генераторів, але говорили про те, що ця потреба і далі є критичною. Також нам потрібні запчастини для ремонту нашої енергетичної системи, включно з трансформаторами, перемикачами і іншим обладнанням», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Марія Іонова наголосили, що для України зараз важливо мати енергетичний «Рамштайн» — скоординовані зусилля країн вільного світу, які би могли допомогти подолати Україні наслідки тероризму російської федерації проти українського суспільства. Парламентарки висловили Харджиту Саджану і кабінету міністрів Канади вдячність за те, що буквально напередодні міністерка закордонних справ Канади оголосила про виділення додаткових 15 мільйонів доларів на потреби розмінування. «Канада, як лідерка у цьому процесі, сподіваємося, буде закладати стратегічні можливості до гуманітарного розмінування в майбутньому для України», — наголосила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС. 

Українська делегація також висловила вдячність канадській стороні за підтримку ініціативи «Зерно з України» (Grain from Ukraine). Уряд Канади передав ООН 30 мільйонів канадських доларів для підтримки функціонування зернової ініціативи. «Канада допомагає у різний спосіб через свої взаємини з багатьма країнами світу в різних регіонах роз’яснювати додатково хто винен у цій харчовій та зерновій кризі, хто є джерелом проблем з безпекою харчування для багатьох країн світу», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також українські депутатки відзначили важливість канадської тренінгової місії «Unifier». Ця місія була заснована після вторгнення росії в Україну та анексії Криму. Вона зробила суттєвий внесок Збройних Сил Канади у безпеку України в координації з ЗСУ. «Ми знаємо, наскільки важливо, що ця місія далі продовжується і скільки наших захисників та захисниць пройшли цю тренінгову школу, яка точно дає результат і можливості їм бути більш ефективними, більш витривалими та успішними у захисті країни, у вигнанні ворога і звільненні наших територій», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09