Учасники заходу підсумували 2022 рік для місцевого самоврядування під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, висловили очікування від Верховної Ради України у 2023 році, а також обговорили шляхи інтенсифікації взаємодії Парламенту України та місцевого самоврядування.

Насамперед на початку заходу Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко привітав представників місцевого самоврядування з професійним святом: «Усі ми беремо участь у самоврядуванні, усі ми — мешканці громад, які обирають владу та впливають, щоби наші громади були такими, як ми хочемо». Також він додав, що впродовж трьох років місцеве самоврядування пережило серйозні випробування: пандемію COVID-19, місцеві вибори та розпочату рф неспровоковану війну проти України. «У цих умовах українське місцеве самоврядування показало стовідсоткову відданість Українському народові», — наголосив Олександр Корнієнко.

Модератор заходу, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, зазначив, що Комітет щорічно традиційно збирає у День місцевого самоврядування представників громад, аби «звірити годинники, підбити підсумки року та напрацювати спільну дорожню карту на майбутнє». «Місцеве самоврядування в Україні проявило себе як найбільш спроможне на теренах Європи», — додав він. Водночас Віталій Безгін повідомив, що Закон України «Про функціонування місцевого самоврядування», ухвалений у травні цього року, працює: «2023 рік має формуватися навколо відновлення і залучення коштів іноземних партнерів для реалізації програм».

До учасників заходу також звернувся керівник Проекту USAID «ГОВЕРЛА» Габрієль Абрагам: «Важливо пам’ятати, що 331 з 1469 українських громад перебувають у зонах активних бойових дій або під окупацією. Але, попри величезний тягар, українські муніципалітети демонструють принцип доброго врядування та забезпечення доступності послуг громадянам».

Заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної влади та адміністративно-територіального устрою В’ячеслав Негода зазначив, що 2022 рік є роком випробовування не лише держави та Українського народу, а й стійкості місцевого самоврядування: «Можемо перелічити величезну кількість представників місцевого самоврядування, які сьогодні зі зброєю в руках захищають не лише нашу державу, а й цінності України, здобуті внаслідок проведених реформ на полях місцевого самоврядування».

Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань регіональної політики, акцентував, що «місцеве самоврядування — голови — відкинули все, згуртувалися та взяли на себе величезний фронт роботи»: це й розселення мільйонів переселенців, забезпечення їх проживання; це й героїзм у відновленні критичної інфраструктури після ракетних обстрілів.

Представник Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» Олександр Слобожан звернув увагу, що Парламент швидко унормував роботу місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. Він додав, що контрольна функція буде головною у питанні розподілу освітньої субвенції, водночас запропонувавши відновити роботу Консультаційної ради місцевого самоврядування та перезавантажити її.

«Від таких зустрічей очікуємо конкретного практичного результату — прийняття відповідних змін до законодавства», — заявив міський голова Славутича Юрій Фомічев, наголосивши, що цей діалог працює: «Готові працювати, маючи чіткі механізми роботи. Чекаємо на компенсації та різниці тарифів, адже не піднімаємо тарифи для населення, але наші комунальні підприємства — надавачі послуг — потерпають від цього й мають отримувати компенсації. Це предмет нашого діалогу».

Довідково. У заході взяли участь народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад», сільські, селищні та міські голови, голови обласних рад.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12