Євроінтеграційний закон про медіа пройшов розгляд у комітеті до другого читання: народні депутати розглянули 2323 правки. Наразі залишається ще багато технічної роботи, щоб підготувати документ до розгляду у Верховній Раді України. Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

«У принципових речах законопроєкт не змінився. Він дійсно встановлює абсолютно рівні правила гри для всіх медіа України. Не лише для лінійних, до яких належать радіо і телебачення, а й для онлайн медіа. Він також заохочує великі традиційні онлайн медіа, як-от інтернет-сайти чи платформи, реєструватися в якості повноцінних медіа, отримувати захист від держави, певні преференції. Крім того, кожен блогер і ведучий ютюб-каналу або телеграм-каналу може за бажання зареєструватися в якості медіа й також отримати ті преференції, які передбачає законопроєкт», — повідомив політик.

За його словами, до кінця тижня заплановані консультації на рівні фракцій та груп у Верховній Раді щодо певних деталей законопроєкту.

«Деякі речі, що важливі з політичної точки зору для деяких фракцій і груп, можуть бути переглянуті. Однак у цілому фундаментальних змін не буде. Законопроєкт має піти до зали. Упевнений, що він буде проголосований до Нового року, адже він є однією з семи умов, щоб Україна розпочала переговори щодо членства в ЄС», — наголосив народний депутат.

Він також уточнив, що документ принципово не розширює повноваження Нацради з питань телебачення та радіомовлення, однак змінює її зону відповідальності.

«Після ухвалення закону вона відповідатиме за все, що відбувається в медійному просторі України. Принципових змін немає з точки зору кількості інструментів, що є у Національного регулятора. З іншого боку, вони стають більш зрозумілими та гнучкими. Загалом регулятор має бути більш гнучким. Він має з більшим розумінням ставитися до певних незначних помилок, яких медіа припускаються в ефірі, публікаціях. Не можна за легке чи середнє порушення бити по медіа попередженнями або штрафами. Це не відповідає європейським практикам і стандартам», — сказав Микита Потураєв.

За його словами, законопроєкт про медіа також створює можливість медійникам самим брати на себе значну частину регуляції – це та складова, якої ще ніколи не було в нашому законодавстві.

«Цьому присвячений окремий розділ. Це відповідає повністю директиві, яка заохочує національні уряди та парламенти так робити. Ми саме так і зробили. Медійники будуть об’єднуватися у так звані палати – радіо, телебачення, онлайн. Вони самі візьмуть на себе регуляцію своїх сфер за значною кількістю питань. Регулятор буде в цьому сенсі тільки слідувати тим рішенням, що ухвалюють медійники, тобто що прийнятно, а що ні. Визначатимуть порушення. Ініціатива виходитиме від самих медіа», — підсумував народний депутат.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45