Члени Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Олексій Мовчан і Олександр Маріковський  у складі української делегації беруть участь у роботі Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) у Белграді (Сербія).

«На жаль, Сербія й досі займає досить неоднозначну позицію щодо підтримки України. Вона не запроваджувала санкції проти рф із 2014 року, не змінилася ця ситуація і після повномасштабного вторгнення 24 лютого, – повідомляє член української делегації у ПАЧЕС Олексій Мовчан. За його словами, делегація росії найбільш численна і її представники тиснуть та намагаються «протягнути свій порядок денний». Олексій Мовчан наголошує, що «ми не здамо своїх позицій».

«Ми тут, щоб разом з європейськими демократичними країнами відстоювати ідеали, цінності та інтереси, за які борються всі українці. І щоб переконати Сербію і країни Чорноморського регіону запроваджувати більш жорсткі санкції проти росіян, бо росія – країна терорист. Вони мають нести це звання до кінця свого існування як держави» – зауважив  народний депутат.

Своєю чергою член української делегації у ПАЧЕС Олександр Маріковський  повідомив, що російська делегація не змогла підтвердити мандати своїх представників у Асамблеї і як наслідок – «росія покидає організацію і йде вслід за крейсером «москва».

«росія фактично висунула вимогу підтвердити мандати своїх кандидатів, інакше покине організацію. При цьому росіяни намагалися протягнути в ПАЧЕС маніпулятивне нечесне голосування. Українська делегація опротестувала такі дії, порушила питання про те, що голосувати має кожен член організації та висловлювати свою позицію «за» чи «проти», – зауважив народний депутат Олександр Маріковський.

Він додав, що завдяки чітким і наполегливим діям представників України були створені умови для поіменного голосування, під час якого кожна держава озвучила свою позицію.

«У підсумку росіянам не вистачило голосів, мандати не були надані й делегації Росії нічого не залишилося, як із ганьбою залишити організацію. Ми зробили неймовірне!» – наголосив політик.

Як уточнив народний депутат Олександр Маріковський, результат голосування був вражаючий і справедливий – 10 із 13 країн проголосували проти росіян і не підтвердили їхні мандати.

«російська делегація в організації була найбільш численна. Усі ці роки вони звикли тиснути, протягувати свій порядок денний, адже рф – один із головних суб’єктів, який фінансує ПАЧЕС. Звикли до того, що можуть впливати на рішення Парламентської асамблеї. Намагалися вони зробити це й сьогодні, але не вдалося. Це означає ще більшу міжнародну ізоляцію рф – їх виганяють ще з одного майданчика, де вони могли просувати свої наративи», – сказав парламентарій.

Політик зауважив, що це важлива перемога України й серйозна поразка російської федерації на дипломатичному фронті.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57