На цьому Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила під час участі в Accession Exchange Forum. Це форум обміну думками та досвідом щодо приєднання до Європейського Союзу. Дискусії першого дня цього заходу стосувалися надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС та подальшого шляху до членства. Також учасники говорили про роль парламентів у процесі вступу, зокрема про політичний консенсус щодо реформ.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що зараз багато зусиль в Україні зосереджено на швидкості виконання семи вимог, які Україна отримала разом зі статусом кандидатки на вступ до ЄС. Але мало хто згадує про якість цього виконання. «Велика помилка - недооцінювати компонент якості, бо нас як кандидата зараз розглядають під лупою. І це дуже відрізняється від того, як нас оцінювали під час виконання Угоди про асоціацію. Дуже часто, наприклад, імплементація права ЄС в українське законодавство не була такою прискіпливою. Ми собі залишали можливість щось доробити, доопрацювати. Зараз же нам потрібно реалізовувати ці вимоги так, щоб не довелося потім переробляти», - сказала вона.

Наразі, на думку голови Комітету, є кілька труднощів, з якими Україна стикається на шляху євроінтеграції. Це, по-перше, - відсутність чітких індикаторів з боку ЄС, за якими оцінюватимуть виконання Україною вимог щодо кандидатства. «Із досвіду отримання безвізу ми пам’ятаємо, що завжди існувала спокуса з боку європейського боку додати ще щось до уже заявлених вимог. І дуже добре, що у нас на той час була джентельменська угода з Європейською Комісією, що до 144 вимог, які ми мали, нічого більше не додаватимуть. Сьогодні такої угоди у нас немає», - сказала голова Комітету. Натомість є сім вимог, до яких немає чітких індикаторів виконання, бо деякі з них прописані досить чітко, інші ж навпаки - розмито. Тому можливість того, що Україні скажуть, що треба ще щось доопрацювати - залишається. 

Ще одна проблема - чесність виконання. «Я сподівалася, що під час цієї варварської, страшної війни не буде місця для маніпуляцій. Але все таки вони залишаються. Бо коли було оголошено конкурс на посаду очільника Антикорупційної прокуратури - одразу ж було змінено правила участі в цьому конкурсі. І коли треба змінити правила відбору суддів Конституційного Суду, відповідно до семи вимог, - найперше призначається кандидат від Парламенту від керівної партії і лише тоді відбувається зміна правил. І тут ідеться про нашу чесність. Про ту велику нагоду, яку ми отримали. Тому давайте не будемо вдавати, що цього ніхто не бачить», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона застерегла не вдаватися до дрібного мухлювання, бо Україна очікує найчеснішої, найкращої оцінки від європейських партнерів, тому зі свого боку має продемонструвати таку ж чесність і відкритість.

Воєнний стан, за словами голови Комітету, накладає багато обмежень на участь медіа та громадянського суспільства у діяльності держави. Тому спільним завданням для політиків, неурядових організацій та журналістів, вважає голова Комітету, є забезпечення чесного діалогу: «Щоби ми могли досягти тих амбітних цілей, які ми перед собою ставимо».

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на необхідності посилити інституційну спроможність держави. Комітет з питань інтеграції України до ЄС також потребує посилення цієї спроможності, бо зараз своїми обмеженими ресурсами мусить проводити експертизу не лише всіх законопроєктів, а й деяких законопроєктів навіть перед другим читанням у Парламенті. «На жаль, досі немає розуміння, що це не Іванна Климпуш-Цинцадзе хоче мати розширений Комітет. Нам потрібна реальна спроможність, щоби просто робити свою роботу - якісно та швидко», - наголосила голова Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45