Про це зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Сергій Штепа під час відкриття Українського форуму з управління Інтернетом (IGF-UA-2022), який проходить в онлайн режимі.

Упродовж 24-25 листопада представники органів влади, бізнесу, інтернет-спільноти та експерти галузі обговорять найважливіші проблеми розвитку інформаційного суспільства, кібербезпеку, інформаційну безпеку в умовах війни й інші питання, обміняються думками, досвідом та напрацюють ініціативи для впровадження в Україні нових інформаційних технологій.   

Комітет з питань цифрової трансформації на форумі представляє заступник голови Сергій Штепа. Відкриваючи захід він зауважив, що діалог між державними органами влади, бізнесом, інтернет-спільнотою, експертами, науковцями і подальша спільна співпраця у цифровій галузі дуже важливі, особливо в умовах війни, коли ворог хоче захопити не лише нашу територію, а й наш кіберпростір.

«Ми разом маємо створити відповідні умови, щоб розвинути інтернет-простір для потреб суспільства та зробити його вільним і безпечним. Ми разом маємо визначити роль держави у цьому процесі та які реформи законодавства необхідні. Ми маємо бути стійкими до зовнішніх викликів, продовжувати надавати послуги громадянам і забезпечувати функціонування бізнесу й економіки країни», – зазначив народний депутат України.

Першою темою діалогу стала кібербезпека в умовах війни. На сьогодні питома вага кіберзагроз зростає і ця тенденція в міру розвитку інформаційних технологій та штучного інтелекту лише посилюватиметься. В Україні йде повномасштабна війна. Країна-терорист веде цю війну на кількох фронтах одночасно: як на полі бою, так і в інформаційному та цифровому просторах. росією постійно здійснюються масові кібератаки проти державних структур України та бізнесу.

«Уперше в історії воєн бойові дії перемістилися у невидимий цифровий світ. Тому кіберфронт – це повноцінний фронт у російсько-українській війні. Кібербезпека зараз має стати пріоритетним напрямком розвитку для України», – поінформував Сергій Штепа.

Він доповів, що цифровий світ постійно змінюється і потребує формування більш збалансованої та ефективної національної системи кібербезпеки. Вона має швидко адаптуватись до змін безпекового середовища, гарантуючи при цьому громадянам України безпечне функціонування національного сегмента кіберпростору. Також система кібербезпеки має передбачати нові можливості для цифровізації всіх сфер суспільного життя.

Заступник голови Комітету розповів про чинне законодавство з безпеки і стійкості критичної інфраструктури, кібербезпеки та завдань, визначених Планом виконання Програми Президента у сфері діджиталізації на період до 2024 року.

«Кібербезпека країни складається із кібербезпеки усіх її складових: держави, громадян і бізнесу. Забезпечення кібербезпеки – це постійний процес, який потребує удосконалення як на законодавчому рівні, так і найбільш непрогнозованому напрямку – кібергігієни і розвиток цифрових навичок громадян», – підсумував Сергій Штепа.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13