Резолюція Парламентської асамблеї НАТО щодо визнання Росії державою-терористом – це політичне рішення наднаціонального парламенту, яке відтворює ставлення західних країн до РФ. Водночас цей документ дасть потужний поштовх для ухвалення аналогічних резолюцій національними парламентами.

Про це заявив народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Це рішення має рекомендаційний характер для країн-членів НАТО. Однак коли це закріплено в резолюціях і колективних рішеннях, це дає більше простору, більше базису й аргументів для національних парламентів. Переконаний, що зараз західні держави одна за одною будуть приєднуватися до тих країн, які вже проголосували подібні рішення. Адже ця резолюція допомагає нашим партнерам аргументувати у своїх парламентах необхідність таких кроків. Декілька тижнів тому схоже рішення проголосували у ПАРЄ. Тепер ПА НАТО. І це вже не можна ігнорувати», - зазначив політик.

За його словами, сьогодні дуже важливо, щоб ця тема звучала на всіх майданчиках, і тоді резолюція НАТО з деклараційного або рекомендаційного характеру набуде рис фактичних рішень.

Народний депутат поінформував, що поправка про визнання РФ державою-терористом була внесена в резолюцію Україною.

«Крім неї ще є поправки стосовно створення міжнародного трибуналу щодо агресії РФ, стосовно збільшення військової допомоги Україні, стосовно майбутнього членства України в НАТО. Ці поправки підтримувалися абсолютно всіма країнами-членами.

І це дуже важливо, адже вони таким чином демонструють, що, по перше, розуміють потреби України, а по-друге - розділяють нашу позицію. Ніхто не голосував проти і не утримався. А тому якщо є така одностайність у ПА НАТО серед 30 країн-членів Альянсу, то я думаю, що така робота просуватиметься й у національних парламентах», - наголосив Єгор Чернєв.

Він нагадав, що незабаром відбудеться голосування в Європарламенті за резолюцію, якою Росію пропонується визнати державою-спонсором тероризму. На Парламентській асамблеї НАТО були представники Європарламенту, які запевнили, що є підтримка з цього питання.

«Я спілкувався з деякими євродепутатами, вони сказали, що це складне питання, але є високі шанси на ухвалення. Для цього вони зараз проводять активну роботу у політичних групах усередині Європарламенту, щоб переконати інших. Вони також просили нас допомогти, і ми допомагаємо, переконуючи по своїх каналах усіх знайомих євродепутатів. Сподіваюся, нас почують», - резюмував народний депутат.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45