Делегація Об’єднання парламентів держав-членів ЄС «United for Ukraine» (U4U, «Об’єднані для України») на чолі з ініціатором проекту Андрюсом Кубіліусом відвідала Україну з робочим візитом, під час якого побували у різних регіонах.

У ході візиту відбулася зустріч європейських депутатів з українськими колегами за участі: Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка, голови парламентського Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванни Климпуш-Цинцадзе та голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка; від U4U Голови об’єднання парламентаріїв держав-членів ЄС (U4U), Співголови постійної делегації в ПА Євронест від Литовської Республіки Андрюса Кубіліуса, Голови Комітету у закордонних справах Парламенту Бельгії, член Федерального Комітету у справах ЄС, член ПА ОБСЄ Марка Демесмакера.

«Дорогі побратими! Діяльність Об’єднання парламентів держав-членів ЄС «United for Ukraine» це більш ніж дипломатія. Це частина нашої боротьби і нашої перемоги», заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, звертаючись до європейських колег.

Перший віцеспікер Українського парламенту висловив вдячність делегації U4U за сталу підтримку спільних зусиль у протидії російській агресії та висловив сподівання на посилення співпраці.

«Ми вдячні за можливість зустрітися зі всіма нашими друзями, колегами. Ви ведете успішну військову кампанію, а ми воюємо на політичному фронті у столицях західних держав для того, щоб підтримати вас наскільки потрібно», - наголосив у відповідь Андрюс Кубіліус. За його словами, такі візити важливі для  розуміння поточної ситуації, зокрема, для надання допомоги у відновленні українських об’єктів критичної інфраструктури, які постраждали від російських масованих атак. «Ми будемо піднімати питання переносних генераторів і потреби їх для шкіл, лікарень, для важливої інфраструктури, такої як постачання води тощо», запевнив він. Разом із тим Андрюс Кубіліус зауважив, що «важливо зберігати і підтримувати виробництво товарів в Україні, що стане для самої держави великою підтримкою».

Крім того сторони обговорили питання  визначення статусу рф як держави терориста. Андрюс Кубіліус зазначив, що «росія це держава, яка здійснює терористичні акти» та нагадав, що питання міжнародного трибуналу за  скоєні в Україні злочини інтенсивно обговорюється на міжнародному рівні, зокрема, саміт держав Євросоюзу вже ухвалив відповідну резолюцію.

Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію, підтримку обороноздатності України, визнання російського режиму терористичним, свідченням чого є, зокрема, останні масовані атаки рф на об’єкти критичної інфраструктури та міста. Також піднімалися питання ескалації терору проти мирного цивільного населення, підтримку енергетичної системи України в непростий осінньо-зимовий період, фінансову та макрофінансову допомогу.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, своєю чергою, зауважив на необхідності виключення російської федерації з міжнародних організацій через масове порушення прав людини та скоєні злочини. «росія не має законного та морального права перебувати в ООН», наголосив він і закликав європейських колег до спільних дій у вирішенні цього питання.

Також, на його переконання, важливо вирішити на міжнародному рівні в юридичній площині питання щодо конфіскації російських активів та майна на користь України, а також визнати дії російської федерації в Україні геноцидом проти українського народу.

Крім того, співрозмовники обмінялися думками щодо ефективної ролі парламентської дипломатії, зокрема, на шляху України до ЄС.

Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе з цього приводу підтвердила розширення діалогу між урядом і парламентом. «У Верховній Раді створений швидкий механізм, що реагує на різні законодавчі ініціативи, пов'язані з європейською інтеграцією», сказала вона і додала, що Україна готова до співпраці на цьому шляху.

Коментуючи атаки на українські об’єкти критичної інфраструктури, Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила: «Люди в Україні проявляють стійкість, попри всі складнощі. росія досягла протилежного результату. Вони хотіли посіяти паніку і хаос, натомість отримують ще більший опір з боку України та світу».

«Говорячи про інтеграцію України до ЄС відзначаємо чудовий результат, якого Україна досягла у процесі реформування. Але сьогодні потрібно не забувати говорити про потреби цих реформ тому, що ваш голос зараз має дуже важливе значення», наголосив своєю чергою голова Комітету у закордонних справах Парламенту Бельгії, член Федерального Комітету у справах ЄС, член ПА ОБСЄ Марк Демесмакер і додав: «Авторитет України зараз дуже високий в Європі».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09