Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе разом з іншими очільниками та заступниками голів Комітетів Верховної Ради України зустрілися з литовським парламентарем, лідером неформальної парламентської мережі «United4Ukraine» («Об’єднані для України») Андрюсом Кубілюсом і бельгійський депутат Марк Демесмакер. Представники «United4Ukraine» побували на Рівненщині та Волині, у тих громадах, які нещодавно постраждали від ударів російських ракет і дронів.

Учасники зустрічі обговорили надання Україні зброї, фінансову підтримку економіки України та посилення санкцій проти країни-агресора.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що Україна потребує ще більших обсягів зброї для того, щоби мати змогу звільнити свої території. Також нам нагально потрібні засоби протиповітряної оборони.

Сторони одностайно наголосили на тому, що росія має бути притягнена до відповідальності за злочини в Україні. Для цього потрібно створити спеціальний трибунал, щоби притягти рф до відповідальності саме за злочин агресії та геноцид проти українського народу. Також українські парламентарі закликали своїх європейських колег ухвалити нові пакети санкцій проти росії, щоби продовжувати виснажувати економіку агресора та позбавити його засобів вести війну. Так само наголосили на важливості контролю над виконанням уже затверджених санкцій.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зауважила, що для ефективного євроінтеграційного руху Україна має працювати над зміцненням своїх інституцій: «Але також нам потрібна швидка і ефективна взаємодія з європейськими інституціями, їхня здатність надавати нам оперативні оцінки нових ініціатив, які реєструються на виконання наших зобов’язань, для того, щоби їх не довелося переробляти. Щоби ми з першого разу робили їх досконало».

Також суттєву частину зустрічі присвятили обговоренню необхідності закладання підвалин для того, щоби Україна після поразки рф одразу була прийнята до НАТО. Над цим потрібно працювати вже зараз, вважають парламентарі - починаючи із чітких вимог до реформ в Україні, які б стосувалися сектору безпеки й оборони та верховенства права. Перехід ЗСУ на натовські стандарти в озброєнні і управлінні уже сьогодні відбувається карколомними кроками.

Українські парламентарі закликали європейських колег працювати над продовженням фінансової допомоги Україні, а також над невідкладною підтримкою нашої енергетичної системи, яка сильно постраждала від терористичних атак росії: акумулювати кошти для ремонту енергетичних потужностей, відновлювати потужності для ремонту - потрібні запчастини, трансформатори та обладнання для того, щоби ремонтувати потужності передачі електроенергії; надіслати достатньо генераторів і пального для них, аби допомогти українцям пережити цю важку зиму.

Учасники зустрічі погодилися разом працювати над тим, щоби російська федерація була повністю ізольована, а її членство в міжнародних організаціях, таких як ООН, скасоване. Європейські парламентарі також поінформували українських колег, що вже триває робота над резолюцією Європейського Парламенту щодо визнання росії терористичною державою.

У зустрічі також взяли участь: перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Дмитро Наталуха, Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, перший заступник Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук, голова Парламентської делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв, а також голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17